Meghalt Izsák polgármestere, Mondok József

2020. december 31. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

64 éves korában meghalt Mondok József, Izsák polgármestere – a hírt Lezsák Sándor országgyűlési képviselő osztotta meg Facebook-oldalán csütörtök délután.

Mondokot 1998-ban választották meg Izsák polgármesterének, és 2019 októberéig vezette a Bács-Kiskun megyei települést. Ekkor az önkormányzati választáson alulmaradt, mindössze 39 szavazattal kapott kevesebbet ellenfelénél, Kutas Tibornál. Utódja azonban alig pár hónap múlva, júniusban lemondott tisztségéről, miután egy félreértés miatt betörték autója szélvédőjét.

Mondok József polgármester beszédet mondott az izsáki új általános iskola avatóünnepségén 2017. szeptember 4-én. – Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Mondok József polgármester beszédet mondott az izsáki új általános iskola avatóünnepségén 2017. szeptember 4-én. – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Időközi választás következett szeptemberben, amit Mondok a Fidesz-KDNP színeiben simán megnyert, így visszatérhetett Izsák élére. A településvezető azután lett országszerte ismert pár éve, hogy kiderült, hivatali ideje alatt két vadászházat is felhúzott uniós támogatásokból, az egyikre 35 milliót, a másikra 50 millió forintot kapott.

Papíron vendégházak voltak ezek, de az izsákiba ő maga költözött be feleségével, a karádi házban pedig főképp a fia tartózkodott.

Utóbbiról pár éve kollégánknak (még indexesként) úgy nyilatkoztak a helyiek, hogy fizetős vendéget egyszer sem láttak ott.

A Miniszterelnökség azután indított vizsgálatot az ügyben, hogy a történet megjelent a sajtóban. A vizsgálat során arra az eredményre jutottak, hogy az izsáki szálláshelyet Mondok és ismerettségi köre szabálytalanul, magáncélra használta, ezért vissza kellett fizetnie a 35 milliót. Büntetőeljárás is indult ellene költségvetési csalás gyanújával, ez haláláig még nem záródott le.

Pár nappal a szeptemberi időközi választások előtt elmentünk Izsákra, ahol azt tapasztaltuk, hogy a lakosok egy részét egyáltalán nem érdekelte, hogy Mondok ellen nyomozás folyik.

„Szeretném, hogy Józsi bácsi legyen a polgármester, mert alatta volt jó a város”

– fogalmazott egy izsáki lakos a Telexnek. Mondok a szavazatok 59 százalékát szerezte meg szeptember 20-án. A polgármesteri feladatai mellett a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának volt elnöke.

„Sokan ismerték, szerették. Városépítő munkáját mindenkor becsültem. A család gyászában osztozunk a Fidesz, a KDNP és a Nemzeti Fórum tagjaival” – írta róla Lezsák.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!