Visszatérhet a vadászházakkal mutyizó fideszes polgármester

2020. szeptember 26. – 19:01

frissítve

Visszatérhet a vadászházakkal mutyizó fideszes polgármester

Másolás

Vágólapra másolva

Plakátok a villanyoszlopokon, különféle ígéretek a Facebook-oldalakon, hétoldalas kampányújság a polgármesteri hivatal oldalában lévő újságárusnál, címlapján a fideszes indulóval, a vadászházstikli miatt költségvetési csalásért büntetőeljárás alatt álló Mondok Józseffel.

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 18-án.)

---

A Bács-Kiskun megyei Izsákon ilyen csendesen folydogál a kampányidőszak, a plakátok is csak egy-két napja kerültek ki, pedig szeptember 20-án, vasárnap polgármestert választanak. Júniusban ugyanis lemondott az alig pár hónapja hivatalban lévő független városvezető, Kutas Tibor, miután egy koronavírus-félreértés miatt betörték a szélvédőjét. Kutas ugyanis a járási népegészségügytől kapott hivatalos dokumentum alapján azt állította, a városban van egy koronavírusos lakos. Később kiderült, az információ téves volt, de addigra a lakosok már kirekesztettek egy fertőzöttnek hitt nőt. Ez akkora bánatot okozott a nőnek, hogy a fia szerint ebbe halt bele.

Kutas helyett most egy szintén független jelölt, Varga István indul, aki a lemondott polgármester munkáját akarja folytatni. Újra megméretteti magát viszont a várost korábban már huszonegy évig vezető fideszes Mondok József. Tavaly ősszel is indult, csak akkor két évtized után alulmaradt. Mondok polgármestersége alatt két vadászházat is felhúzott uniós pénzből. Az egyiket 35 millió forintból Izsákon, ahova aztán végül ő maga költözött be. A másikat közel 50 millió forintért a Somogy megyei Karádon, ott meg főképp a fia tartózkodott. Utóbbiról pár éve kollégánknak úgy nyilatkoztak a helyiek, hogy fizetős vendéget egyszer sem láttak ott. A Miniszterelnökség azután indított vizsgálatot az ügyben, hogy az egész sztori megjelent a sajtóban, végül Mondoknak vissza kellett fizetnie a 35 milliót, és büntetőeljárás is indult ellene, ami még mindig tart.

Amikor alig pár nappal az időközi választások előtt Izsákon jártunk, azt vettük észre, hogy a lakosok egy részét egyáltalán nem érdekli, hogy az egyik jelölt költségvetési csalás miatt eljárás alatt áll. „Szeretném, hogy Józsi bácsi legyen a polgármester, mert alatta volt jó a város” – mondta egy belvárosi padon ülő fiatal a Telexnek. Ő nem tud a költségvetési csalásról, de nem is érdekli. Egy idősebb nő nagyon örül annak, hogy Mondok újraindul, ahogy ő mondta, „remélem, más is”, mert szerinte az elmúlt egy évben „megállt az élet a városban, visszamentünk a hatvanas évekbe”. Azt nem magyarázta el, mire gondol, de szerinte az alig pár hónapot kitöltő Kutas tehetett róla, hogy a tiszavirág-életű polgármestersége alatt nem történt változás a városban. Egy fiatalabb nő viszont egyáltalán nem örül annak, hogy a „pénzéhes, harácsoló” Mondok újra színre lépett.

Fotó: Bődey János / Telex

Egy idős férfi is megáll mellettünk a biciklijével, aki azt mondja, az ügyben nagyon kettéosztott a város. Vannak olyan helyiek, akik csak a szavazófülkében döntik majd el, kire voksolnak, más meg azt nézi majd, „ki mennyit lopott”. Szerinte aki egy éve Kutasra szavazott, az biztosan most is a függetlenként induló Varga Istvánra fog szavazni. Hozzátette, hogy Mondoknak viszont megvan az az előnye, hogy meg tudja mozgatni a szükséges szálakat. Ezzel maga a fideszes jelölt is kampányol, aki egy videóban azt mondta: „ki merem jelenteni, olyan élő kapcsolatrendszerem van kormányhivatalokkal, az állam magas szintű vezetésével, amelyet azonnal latba tudok vetni annak érdekében, hogy a város elképzeléseit meg tudjuk valósítani”. Kampánylapjában ennek megfelelően több fotó is van, amin különféle fideszes politikusokkal pózol, például Novák Katalinnal, aki októbertől családügyi miniszter lesz, vagy az országgyűlés egyik fideszes alelnökével, Lezsák Sándorral.

A helyi kormánymédia többször írt arról, hogy Varga István MSZP-s vizeken evez, hiába mondja magát függetlennek, de ezt Varga tagadta a Telexnek, szerinte ez csak lejáratókampány. Azt is írta, „sajnálatos, hogy egy politikusban, aki ellen büntetőeljárás folyik, nincs annyi erkölcsi tartás, ami megakadályozná az újraindulásban. Ez túlmutat a csibészségen.”

Az ügyben kerestük Mondok Józsefet is, akinek telefonját fia vette fel, aki szintén vádlott a vadászházügyben, mert a cég ügyvezetését vitte. Ő azt mondta a Telexnek, kérdéseinket írásban küldjük el, de azokra választ azóta sem kaptunk.

(Borítókép: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!