Lezsák Sándor intézete oszthatja majd ki a pénzt az önkormányzati kulturális intézményeknek

2020. december 30. – 23:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb Magyar Közlöny szerint változás történt a Gazdaságvédelmi Akcióterv kulturális ágazatra vonatkozó határozatának szövegezésében. A friss módosítás szerint

  • az „Önkormányzati fenntartású kulturális intézmények támogatása” szövegrész helyébe az „A Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. részére önkormányzati fenntartású kulturális intézmények támogatása céljából” szöveg,
  • az „Országos szövetségek támogatása” szövegrész helyébe az „A Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. részére országos szövetségek támogatása céljából” szöveg,
  • az „alkotásösztönzés, amelynek koordinátora a Kolo Kulturális Központ és a REÖK Palota” szövegrész helyébe az „alkotásösztönzés támogatása céljából az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület részére” lép.

A legérdekesebb a kulturális intézményekre vonatkozó változtatás. A gazdaságvédelmi akciótervet a járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatok megsegítésére indították, a december eleji határozat ötmilliárdot irányított az önkormányzati kulturális intézményekhez és egymilliárdot az országos szövetségekhez.

Mostantól azonban tehát nem általánosan segítik ezeket, hanem erre a célra kijelöltek egy nonprofit szervezetet, a Nemzeti Művelődési Intézetet. Ennek a szervezetnek a Népfőiskola Alapítvány a tulajdonosa, amelynek pedig Lezsák Sándor fideszes parlamenti képviselő, parlamenti alelnök az elnöke, az ügyvezetője pedig Závogyán Magdolna, aki korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott. A Hvg 2018-as cikke szerint Závogyán az intézet igazgatója 2012 óta.

A Nemzeti Művelődési Intézet egyébként 3,18 milliárd forintot kapott az államtól az új lakitelki székházára, amelyet maga Lezsák nyitott meg még idén október elején.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A szövegben való változtatás nem sokkal azután történt, hogy a kormány korábban a klubtámogatások esetében kizárólag olyan önkormányzati pályázatoknak szavazott meg 8-9 millió forintos klubtámogatást, ahol fideszes vagy független városvezetés van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!