Több száz tonna veszélyes hulladékot szállítottak el a Ráckevei-Soroksári Duna-ágból, végéhez közeledik az elsődleges kárelhárítás

2020. december 22. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán lezárulnak a legsürgősebb előmunkálatok a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál, a kármentesítő munkálatok jövőre kezdődnek, és akár évtizedekig is eltarthatnak – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében. A szennyezett vízfelszínt olajfelitató paplanokkal takarják le, hogy felfogják a mederből felúszó káros anyagokat.

Erre azért van szükség, mert december közepén ismeretlen tettesek fáradt olajat engedtek le Szigetszentmiklóson egy esővízgyűjtő csatornába, amivel örökre elpusztítottak egy úszólápot 1800 négyzetméternyi területen.

A munkálatok 11 napja zajlanak, hétfőre majdnem 175 ezer kilogramm szennyezett növényzetet és iszapot távolítottak el, 2000 liter olajos vizet szivattyúztak le és 10 ezer litert szállítottak el.

Az eddig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Mintegy 30 000 liter olajos vizet vittek el ez idáig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 000 liter várja még a területen az elszállítást.

Az érintett vízfelszín jelentős részét a szakemberek letisztították már, de a paplanokra még szükség van.

„Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a későbbiek során a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét. Ezért továbbra is fenntartjuk a szennyeződés lehatárolását, valamint őrszolgálatot biztosítunk a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy azok ne kerüljenek ki az élővízbe.”

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!