Katzenbach Imre halála: emlékszik még valaki az Eclipse-ügyre?

2020. december 18. – 19:44

frissítve

Katzenbach Imre halála: emlékszik még valaki az Eclipse-ügyre?
Az Eclipse-ügy vádlottjai állva hallgatják az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszéken 2013. január 8-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták Katzenbach Imre, egykori futballista holttestét. A visszavonult labdarúgó kiterjedt számlagyárat működtetett Sülysápon és Tápiószecsőn, és belekeveredett az egyik legtitokzatosabb, legsötétebb magyar céges bűnügybe, az Eclipse történetébe.

Aki az elmúlt napokban figyelte a szlovákiai eseményeket, joggal szörnyülködhetett, hogy milyen szintű nemtelen összefonódások alakultak ki a titkosszolgálatok, a rendőrség, a bíróságok és a gazdasági elit között.

Magyarországról nézve ma ez talán elképzelhetetlennek tűnik, igaz nem kell sokat visszamennünk az időben, úgy 10-12 évet, és Magyarországon is volt egy rövid periódus, amikor a gazdasági elit, az állami és magántulajdonban levő szolgálatok, valamint a rendőrség felsőbb köreivel kapcsolatos eseménysorozat akár egy igazán nagy robbanással is fenyegetett.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A bal és a jobboldal között

Aki szeretne utánakeresni az egykori eseményeknek, a Gyurcsány-éra titkosszolgálati vezetői, a belügyi informatikában hatalmas bevételeket realizáló Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. és a furcsa biztonsági megbízásokat elnyerő, például a szolgálat munkatársait hazugságvizsgálóval tesztelő Zömök Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft. voltak a hírek középpontjában.

Látványos rajtaütések, súlyos vádakkal megfogalmazott gyanúsítások, majd elnyúló, hol felmentésekkel, hol súlyos büntetésekkel záródó bírósági perek zajlottak.

Ennek az eseménysorozatnak volt (mint kiderült végzetesen tragikus) mellékszereplője Katzenbach Imre egykori profi futballista és az ő úgynevezett sülysápi számlagyára .

Az Eclipse

A 2006-os őszödi beszéd után és a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem előtt volt pár év (2007-2009 környéke), amikor a kormányon levő baloldal már nem volt elég erős, a szavazók többségének támogatását már bíró, de még csak „várakozó” jobboldal még nem volt elég erős ahhoz, hogy domináljon.

Ekkor a két politikai oldalhoz tartozó nemzetbiztonsági, vagy magánszolgálati támogatással is rendelkező cégek is ádáz csatát vívtak egymással. Lehallgatási botrányok, az MDF bukása, az UD Zrt. hanganyagai és hasonlók jellemezték ezt a korszakot.

Ebben az időben robbant az autók eredetiség-vizsgálatának informatikai rendszereit kialakító és üzemeltető Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. ügye. A szolgálati kapcsolatokkal is rendelkező cég ügyének ezer ága és boga volt, de a gyanú szerint a baloldali kormányok alatt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH) tartozó projekteken több tízmilliárd forint közpénzt elnyerő és ebből impozáns eredményt elérő cég számlagyárak segítségével is csökkentette nyereségét.

A furcsa csak az volt, hogy a társaságnak a jobboldalon is voltak kötődései. Pintér Sándor belügyminisztert is súrolta a botrány, mert az Eclipse-nél volt projektmenedzser a belügyminiszter lánya, a vállalkozás a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt-től bérelt irodákat az Angol utcában, egy magas rangú rendőr pedig az Eclipse német rendszámú Mercedesét használta.

Az eljárások

Egy időben mindenki rápattant a cégre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nagyértékű adócsalást és pénzmosást, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vesztegetést, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) indokolatlan versenykorlátozást és túlárazást vizsgált.

A milliárdos áfacsalás vádjával indult Eclipse-ügy vádlottjai a Fővárosi Törvényszéken 2013. január 8-án. Az elsőfokú ítéletben bizonyítottság hiányában felmentették mind a 12 vádlottat – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A milliárdos áfacsalás vádjával indult Eclipse-ügy vádlottjai a Fővárosi Törvényszéken 2013. január 8-án. Az elsőfokú ítéletben bizonyítottság hiányában felmentették mind a 12 vádlottat – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Végül 2016-ban a Fővárosi Törvényszék a 12 vádlott közül nyolcat letöltendő szabadságvesztésre ítélt, négyet pedig felmentett. A bíróság az Eclipse Zrt.-t 850 milliós vagyonelkobzással és 425 milliós pénzbírsággal sújtotta, valamint elrendelte, hogy kobozzák el a cég egyik korábbi vezetőjének Aston Martin típusú luxusautóját is. az elsőfokú ítélet szinte változatlan tartalommal jogerőre is emelkedett.

Az adóhivatal látókörében

Ekkor került a hatóságok, elsősorban az adóhivatal látókörébe Katzenbach Imre, az egykoron az MTK-val magyar bajnoki címet is szerző, kiváló futballista.

Katzenbach Imre 1964-ben Kiskunhalason született, a közelben, Soltvadkerten kezdett el focizni, az „arany háromszögben”. Majd hamar felkerült az MTK-hoz, de profiskodott később két görög csapatnál is. Pályafutása és 2009-ig ismert élete végén is a hazai fociban maradt, Pest megyei kiscsapatoknál „vezetett le,” például Tápiószecsőn, ahol mindenféle vállalkozások tulajdonosa is lett, majd itt is kezdett edzősködni.

(Személyes zárójel, hogy magam úgy 1986-től, általános iskolásként kezdtem el MTK-meccsekre járni, mert egy osztálytársammal kitaláltuk, hogy nekünk saját csapatunk lesz, és az osztályban fradista, dózsás, honvédos már volt. Onnantól nem sok meccset hagytunk ki, rengetegszer láttam Katzenbach Imrét is focizni, aki akkor alapember volt.)

A gazdag focista

Katzenbach nagyon jómódúnak tűnt, mindig, feltűnő autói voltak, de ezt a környezete azzal magyarázta, hogy abban az időben a Nyugatot is megjárt focisták már szép pénzt kerestek.

Rejtett „vállalkozói” élete csak akkor kezdett el derengeni, amikor eltűnt, majd amikor hamarosan kiderült, hogy szerepel a NAV különböző adóslistáin. Hamar világossá vált, hogy Katzenbach sülysápi és tápiószecsői számlagyára építőipari és mezőgazdasági profilú fantomcégek nevében számlákat adott az Eclipse-nek is, és az egykori gyanú szerint egy összetett láncolat végén maga Katzenbach vette fel a készpénzt.

A NAV által közzétett listáról ekkor kiderült, hogy Katzenbach, mint magánszemély is nagy adós volt, ahogyan egy vele azonos címre (Sülysáp, Hunyadi utca 61.) bejelentett nő is, de még vagy tucatnyi sülysápi magánszemély is több, mint tízmillió forinttal tartozott a NAV-nak. A százmilliónál nagyobb adótartozást felhalmozó cégek között pedig felbukkant Katzenbach és sülysápi társainak Arany-Konda nevű vállalkozása is.

A gyanús eltűnés

Amikor aztán a futballista egyik napról, a másikra eltűnt, egy ideig még két verzió tartotta magát focis körökben,

  • részben az, hogy egyszerűen meglépett mintegy félmilliárd forinttal,
  • részben az, hogy olyanokkal került elszámolási vitába, akikkel nagyon nem kellett volna. Már akkor az terjedt el, hogy akiket ő megkárosított, azok elől Magyarországon nem bújhatott el, vagy külföldre menekült, vagy már nem is él.

A fontosabb Katzenbach-cégek, így az építőipari Egon-Bau Kft, illetve Intrex Kft, valamint a mezőgazdasági profillal alapított Mező-Unió Kft és Arany-Konda Kft tulajdonosai Katzenbach mellett magyar, ukrán és görög magánszemélyek voltak. Akit a hatóságok akkor elértek, szintén előzetes letartóztatásba helyeztek.

Katzenbach Imre körözéséről szóló cikk a Nemzeti Sport 2010. március 17. számában – Fotó: Nemzeti Sport / Arcanum Digitális Tudománytár
Katzenbach Imre körözéséről szóló cikk a Nemzeti Sport 2010. március 17. számában – Fotó: Nemzeti Sport / Arcanum Digitális Tudománytár

Az Eclipse beékelődött

Az is beszédes egybeesés volt, hogy az Eclipse-csoport egyik cége, a ma már kényszertörlés alatt álló Eclipse Asset Management nevű társaság is Tápiószecsőn, az Ipar utca 5-ben volt utoljára bejegyezve. Mindez csak azért érdekes, mert az 1998 és 2006 között, Tápiószecsőn játékos-edzősködő Katzenbach Imre éppen itt volt üzletileg aktív.

Az Ipar utca 4-ben a hatóságok által felszámoltatott Mező-Unió Kft nevű Katzenbach-érdekeltség központja volt, míg az Ipar utca 6-7-ben egy másik Katzenbach-társaság, az említett Arany-Konda Kft elnevezésű, és szintén felszámolás alatt álló cég központja volt. A kettő közé ékelődött az Eclipse AM.

A friss hírek

Katzenbach Imre környezetében az elmúlt években már aligha remélhette senki, hogy a futballista életben van. Az MTI mai híre szerint az Eclipse-ügy egyik gyanúsítottját, H. Attilát az emberölés kapcsán is gyanúsítottként hallgatták ki

Az Eclipse története pedig már csak azért is a régmúltba veszik, mert a jobboldal politikai egyeduralma alatt aligha működnének olyan cégek, amelyek a baloldal regnálása idején nyerték el üzleteit, de láthatóan a jobboldalhoz is kapcsolódtak.

Az Eclipse bukását talán az okozta, hogy még a mérhetetlen sok közpénz elnyeréséből sem volt hajlandó a cég megfelelően adózni. De az is lehet, hogy volt egy olyan konfliktus, egy olyan összeveszés, ami a színfalak mögött játszódott le

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!