Tizenegy éve eltűnt volt MTK-s labdarúgó holttestére bukkantak

2020. december 18. – 07:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2009 szeptemberében tűnt el az a budapesti férfi, akinek földi maradványait megtalálták a rendőrök Baranyajenő térségében – írta a Police.hu.

A rendőrség a kezdetektől gyanította, hogy nem csupán egy eltűnésről van szó, hanem bűncselekmény áldozatává válhatott az akkor 45 éves férfi, Katzenbach Imre. A volt MTK-s labdarúgó az Eclipse-ügyben később maga is körözött volt, születésnapja után nem sokkal tűnt el, Mercedesét és személyi iratait hátrahagyva – írta az MTI.

A nyomozás nem állt le, 2019-ben olyan információk jutottak a rendőrség birtokába, amelyek megerősítették a gyanút, hogy Katzenbach emberölés áldozatává vált.

Az Eclipse-ügy 2010 március közepén robbant ki, miután az akkori Vám- és Pénzügyőrség sajtótájékoztatón számolt be az ügy felderítéséről. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a 45 éves, sülysápi kötődésű Katzenbach Imre neve mintegy két hónappal korábban – vagyis mintegy három hónappal az eltűnését követően – merült fel az egyik céggel kapcsolatban.

A vámosok szerint megalapozottan gyanúsítható bűncselekményben való aktív részvétellel, ugyanis mintegy félmilliárd forint került a bankszámlájára.

Az Eclipse-ügy büntetőpere 2012 márciusában kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A vádhatóság szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. a gépkocsik eredetiségvizsgálata, a biometrikus útlevelek és más projektek kapcsán 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el.

A cég vezetői, annak érdekében, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű árbevételük után fizetendő áfa mértékét csökkentsék, 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen tovább utalták és készpénzben felvették. Így több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be az Eclipse. A vádiratban többször az egyik alvállalkozó cég ügyvezetőjeként említették Katzenbach Imrét, mint ismeretlen helyen tartózkodó személyt.

Az MTI úgy tudja, H. Attila, akit a rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki az emberölés miatt, vádlottja volt az Eclipse-ügynek, és az ügyben kiszabott jogerős ítéletét tölti jelenleg is a büntetés-végrehajtási intézetben. A nyomozás minden részletre kiterjedően folyamatban van.

Katzenbach 1983-ban, 19 évesen mutatkozott be az NB I.-ben, később kétszeres bajnok lett az MTK-val (1987 és 1997), eközben hat szezont húzott le Görögországban. 2009-es eltűnésekor az RKSK edzője volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!