Nyomoz a rendőrség Erzsébetváros korábbi vezetésének Király utcai ingatlanügye miatt

2020. december 15. – 17:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozóiroda Erzsébetváros előző vezetése ellen. A DK-s Niedermüller Péter vezette kerület a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, valamint az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségesek miatt tett korábban feljelentést. A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy a kerület előző vezetése úgy vállalt több milliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, és ezt a költségvetésében nem tüntette fel – írja a VII. kerület önkormányzatának Facebook-oldala.

A tavaly októberi önkormányzati választások után a fideszes kerületvezetésnek kötelessége volt tájékoztatni az új vezetést az érvényes szerződésekről, kötelezettségekről, vállalásokról. Azt írják, a Vattamány Zsolt vezette testület annak ellenére nem informálta erről az ügyről az új vezetést, hogy addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni. „Annyira súlyos a visszaélés, hogy havonta 800 millió forint kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik az Önkormányzatnak” – áll a bejegyzésben.

„Az összes dokumentumot átvizsgálva az is kiderül, hogy nincs egyetlen olyan jogszabály sem, amit a fideszes kerületvezetés betartott volna.

Erzsébetváros jelenlegi vezetése ezért minden lehetséges fórumon megtámadta a törvénytelen és a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő szerződést és a végrehajtó eljárását. Ezeknek köszönhetően eddig meg tudtuk előzni, hogy fideszes kerületvezetés hűtlen kezelésének a gyanúja anyagilag működésképtelenné tegye a kerületet. A rendőrségen tett feljelentésünk ügyében pedig annyira egyértelmű és jól dokumentált a bűncselekmény gyanúja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda elrendelte a nyomozást” – írja az önkormányzat.

A Király utca látképe – Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi
A Király utca látképe – Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi

Az ORFK azt írta, hogy a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, és a nyomozás érdekeire tekintettel nem adnak bővebb tájékoztatást, írja az MTI.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal november 5-én közölte, hogy a bíróság előtt támadja meg az erzsébetvárosi önkormányzat egy szerződést, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kötött, miután néhány napja vették észre, hogy annak alapján az önkormányzat számlájáról „leemeltek” 417 millió forintot. Akkori közleményük szerint az összeg az előző polgármester, Vattamány Zsolt által kötött szerződéshez kapcsolódik. A szerződésben a kerület előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet negyvenöt lakót teljesen felújított lakásokba, az így kiürített házakat pedig eladják.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!