Karácsony: A kormány valójában letette a fegyvert Brüsszelben

2020. december 11. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és a lengyel kormány az utolsó pillanatban visszatáncolt a szakadék széléről, harsoghatnak győzelmi jelentéseket, de valójában letették a fegyvert Brüsszelben – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere közös nyilatkozatában, írja az MTI.

„Bár Orbán és Morawiecki miniszterelnökök megpróbálták megakadályozni, a jogállamisági mechanizmus sértetlen maradt” – áll a közös nyilatkozatban. A két város főpolgármestere bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága gyorsan cselekszik, és a jogállami mechanizmus minél hamarabb alkalmazható lesz annak érdekében, hogy meggátolják országaikban az EU-s támogatások rendszerszintű ellopását és a bírói függetlenség elleni támadásokat.

Karácsony és Trzaskowski szerint most a legfontosabb feladat felvenni a harcot a járvány gazdasági és társadalmi hatásaival szemben az Európai Unió támogatásának felhasználásával, a Next Generation EU-forrásokhoz való hozzáféréssel.

A járvány és a válság leginkább a városokban jelentkezik romboló hatással, ezért a válság elleni harcot is „a városainkban kell megvívnunk” – írta a két főpolgármester, akik felszólították az uniót, hogy biztosítsa, hogy a nemzeti kormányok vonják be az önkormányzatokat az európai helyreállítási források tervezési- és elosztási folyamatainak minden lépésébe.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!