Eltemették Balázs Fecót

2020. december 11. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken családja, barátai és zenésztársai körében eltemették a Kossuth és Liszt Ferenc-díjas énekest és zeneszerzőt, Balázs Fecót az Óbudai temetőben, írja Facebook-oldalán Várkonyi Attila Dj.

A család kérésére és a járványhelyzetre való tekintettel a búcsúztatás szűk körben történt. Beszédet mondott ifj. Albert Flórián, a magyar válogatott és Balázs Fecó kedvenc csapata, a Ferencváros korábbi futballistája, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, zenésztársai, Dorozsmai Péter és Pásztor László, valamint Kovács Ferenc, akivel évtizedeken keresztül gondoskodott a sitkei kápolna sorsáról.

Balázs Fecó zeneszerző ravatala az Óbudai temetőben 2020. december 11-én – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Balázs Fecó zeneszerző ravatala az Óbudai temetőben 2020. december 11-én – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Balázs Fecó november közepén, koronavírus-fertőzés miatt került kórházba súlyos állapotban, november 26-án hunyt el. Balázs Fecó 1967-ben lett a Neoton együttes tagja, később Som Lajossal megalapították az első magyar hard rock zenekart, a Taurus XT-t, ahol együtt zenélt többek között Radics Bélával.

A Taurus felbomlása után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában játszott, majd 1978-ban megalapította a Korál együttest, leghíresebb számuk, a Homok a szélben 1981-ben született. A zenekar 1986-ig működött, a Korál feloszlása után filmzenéket (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak) és oratóriumot komponált, de színdarabhoz is írt zenét.

Munkásságáért 1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, egy évvel később a Huszka Jenő-életműdíjat is odaítélték neki. Összesen tíz szólólemezt adott ki, ezenkívül még húsz különböző albumnál működött közre. Utolsó szólólemeze 2011-ben jelent meg 60 – Csak az évek múltak el... címmel. A Korállal tíz albumot készített, az utolsó 2006-ban jelent meg. 2016-ban Kossuth-díjat, 2008-ban Fonogram-díjat, 2010-ben Artisjus Életmű-díjat kapott, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!