Meghalt Balázs Fecó

2020. november 27. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

69 éves korában meghalt Balázs Fecó énekes, billentyűs, ezt az Apostol együttes jelentette be pénteken Facebook-oldalán. A zenész még november közepén került kórházba súlyos állapotban, ezt akkor Várkonyi Attila közölte a Retro Rádióban. Azt már Facebook-oldalán írta le a DJ, hogy az intenzív osztályon fekvő zenész koronavírusos. „Ő is elkapta a vírust, és jelenleg egy nagyon jól felszerelt intenzív osztályon fekszik.” A zenészt négy évvel ezelőtt egyszer már életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani szívritmuszavara miatt. Nemrég még úgy nyilatkozott, hogy visszatért az egészsége, és szeretné, ha a sors adna neki pár jó évet.

A zenész 1951-ben született Budapesten, középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Középiskolában végezte. 1967-ben a Neoton együttes tagja lett, később Som Lajossal megalapították az első magyar hard rock zenekart, a Taurus XT-t, ahol együtt zenélt többek között Radics Bélával.

A Taurus felbomlása után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában kezdett el zenélni. 1978-ban alapította meg a Korál együttest, leghíresebb számuk, a Homok a szélben 1981-ben született. A zenekar 1986-ig működött, a Korál feloszlása után filmzenéket (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak) és oratóriumot komponált, de színdarabhoz is írt zenét. 1997-ben újra összeállt a Korál, a Kisstadionban tartott koncertjük elnyerte az Év Koncertje díjat.

Balázs Fecó a Korál fennállásának 40. évfordulóját ünneplő koncerten a Papp László Sportarénában 2018. május 5-én – MTI Fotó: Bruzák Noémi
Balázs Fecó a Korál fennállásának 40. évfordulóját ünneplő koncerten a Papp László Sportarénában 2018. május 5-én – MTI Fotó: Bruzák Noémi

Munkásságáért 1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, egy évvel később a Huszka Jenő-életműdíjat is odaítélték neki. Összesen tíz szólólemezt adott ki, ezenkívül még húsz különböző albumnál működött közre. Utolsó szólólemeze 2011-ben jelent meg 60 – Csak az évek múltak el... címmel. A Korállal tíz albumot készített, az utolsó 2006-ban jelent meg. Feleségével 2008-ban házasodott össze, a házasságból egy fia született.

Tucatnyi díjat, kitüntetést kapott pályafutása során: 2016-ban Kossuth-díjat, 2008-ban Fonogram-díjat (2008), 2010-ben Artisjus Életmű-díjat kapott, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Ötvenéves pályafutását jubileumi turnéval ünnepelte volna a nyáron, de a járvány miatt a fellépéseinek többségét le kellett mondania, augusztus végén pedig hangszálgyulladása miatt nem tudott színpadra állni. Honlapja szerint legközelebb november 29-én, saját előadóestjével lépett volna fel a sitkei katolikus templomban.

A Telex friss híreit itt találja >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!