Szijjártó: Nincs minden kétséget kizáró információ arról, hogy külföldi titkosszolgálati akció volt-e a Szájer-balhé

2020. december 9. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén járt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit a bő egy hete kirobbant Szájer-ügyről is faggattak.

Az MTI összefoglalója szerint a testület jobbikos elnöke, Stummer János, valamint Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) is kérdezték Szájer József lemondott EP-képviselő brüsszeli szexbotrányáról, leginkább abban a vonatkozásban, hogy hogyan lehet, hogy a miniszter felügyelete alá tartozik az Információs Hivatal (IH), ő viszont csak később, a sajtóból értesült Szájer ügyéről.

Szijjártó elmondta, hogy a nemzetbiztonsági törvény szerint az IH látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek, létesítmények nemzetbiztonsági védelmét. Ez a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki. Az Európai Parlamentet, képviselőit érintően az IH-nak semmilyen hatásköre nincs. Az IH-hoz csak saját munkatársainak nemzetbiztonsági ellenőrzése tartozik. Másokat érintő, életvitellel kapcsolatos információk és jelenségek feltárására, értékelésére irányuló tevékenységet az IH nem végezhet, így ő csak később értesült a történtekről.

Stummer János megkérdezte, nem tartaná-e helyesnek a miniszter a nemzetbiztonsági törvény módosítását, továbbá van-e információ arról, hogy külföldi titkosszolgálati beavatkozás történt Szájer József ügyében. Szijjártó Péter erre azt felelte:

„minden kétséget kizáró” információja nincs.

Találgatások és részinformációk vannak, ezekről Bunford Zsolt, az IH főigazgatója zárt ülésen ad tájékoztatást, tette hozzá.

A HVG úgy tudja, hogy Bunford a zárt ülésen arról beszélt, hogy a hírszerzés nem tudott Szájer József magánéletével kapcsolatos kockázatokról, de hangsúlyozták: ez nem is az ő feladatuk lenne. Bunford arról is beszámolt, hogy a hírszerzés arról sem tud, hogy bármely külföldi szolgálatnak köze lenne ahhoz, hogy a brüsszeli rendőrség megjelent az orgián, majd az információk kiszivárogtak a belga sajtóhoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Apponyi Albert gróf termében 2020. december 1-jén – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Apponyi Albert gróf termében 2020. december 1-jén – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szijjártó az éves meghallgatásán emellett beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány hatására felgyorsultak azok a változások, amelyek új világrend kialakulásának irányába mutatnak, a gazdaság területén kialakult a globális verseny a kapacitások újraelosztásáért, amiben a cél, hogy a máshol bezárt kapacitások Magyarországon nyíljanak újra.

Elmondta, hogy a járvány miatt fokozódott az illegális migráció, és hogy az élet nagy része átkerült a digitális térbe, így az extrém ideológia terjesztése is könnyebbé vált, és ezt a terrorszervezetek is kihasználják.

Kihívásként beszélt az Európai Unió jövőjéről élesedő vitáról, amelyben Magyarország számára a Nyugat-Balkán békéje a kiemelt nemzeti érdek, de az is kihívás, hogy az EU földrajzi szomszédságában lévő – líbiai, szíriai, közel-keleti, észak-afrikai – konfliktusok közül szinte egy sem haladt a megoldás felé az elmúlt időszakban. Ezen a téren egyedül Donald Trump tudott kedvező eredményt elérni Szijjártó szerint, amikor a közreműködésével Izrael kapcsolatainak normalizálásáról állapodott meg az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Szudánnal.

A hatodik kihívásnál Szijjártó Péter a határon túli magyar nemzeti közösségek helyzetét említette.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!