Bejártuk az Orbán Gáspár alapította diákszervezet 61 millióval megtámogatott szakkollégiumát

2020. december 9. – 20:12

Bejártuk az Orbán Gáspár alapította diákszervezet 61 millióval megtámogatott szakkollégiumát
A szakkollégium folyosója – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A belvárosi Váci utca melletti szakkollégiumban jártunk, amit a kormányfő fia, Orbán Gáspár által útjára indított JÖSz diákszervezet Alapítványa üzemeltet egy állami pénzeket osztó alapítvány támogatásából, és feltettük a kérdést a szervezet vezetőjének: nem tartja-e összeférhetetlennek ezt a felállást?

A napokban szemléztük az Átlátszó.hu cikkét az Orbán Gáspár által alapított JÖSz egyesület szakkollégiumának gyors belvárosi épülethez jutásáról, az abban üzemelő, exkluzívnak tartott kávézóról, valamint a szervezet támogatási hátteréről. A cikk megjelenése után meghívást kaptunk a szakkollégiumba, ahol a nevezetes kávézóban a JÖSz Alapítvány kuratóriumi elnöke vázolta lapunknak, hogyan jutottak a kollégiumi épülethez, és volt-e köze Orbán Gáspárnak ahhoz, hogy berendezkedhettek a belvárosi, Szerb utcai ingatlanban. (Az egyesület az Átlátszótól is kért érdemi válaszra lehetőséget, a lap ezt követően frissítette a cikket a közleményük kivonatával, és további írásbeli kérdéseket küldött.)

A Szerb utca 3. alatti, kívülről szépen tatarozott épület, a főbejárat ajtaja a kapucsengő megnyomását követően tárul fel. Az előtérben Nagy Dániel, a JÖSz Alapítvány kuratóriumi elnöke fogad, és kalauzol végig minket a részlegesen felújított ház lépcsőházán, folyosóin, diákétkezőjén és a COVID miatt üres kollégiumi szobáin.

Összeférhetetlen vagy sem?

Lapunk kérdésére azt mondta, hogy nem egy kiírt pályázaton indultak, hanem folyamodtak a támogatásért. Rögtön el is érkezünk a legfontosabb kérdéshez a témában: vajon összeférhetetlen-e az, hogy a miniszterelnök fia által alapított egyesület a kormányzattól érkező pénzeket továbbosztó alapítványtól kap támogatást a működéshez.

Nagy Dániel szerint nem, méghozzá két okból sem. Az egyik az az elmondása szerint, hogy Orbán Gáspár csak egy tag a 25 alumni (öregdiák) tag közül, felelős tisztséget nem visel, szakmai testületben nem szerepel, nincs befolyással annak finanszírozására, ugyanakkor a JÖSz közösség egy tagjaként részt vesz a szervezet életében. Évente egy-két egyesületi rendezvényen vesz részt – van ahol felszólal, máskor nem. A legutóbbi ilyen esemény a belső kávéház átadása volt, ahol Nagy Dániel emlékei szerint nem mondott beszédet, csak megivott egy kávét.

A másik ok pedig az Nagy Dániel szerint, hogy egy ilyen, oktatási intézményektől független alapítású szervezetnek, mint a JÖSz, jelenleg egyszerűen nincs lehetősége arra, hogy az állami támogatásokat elkerülve tudjon működni. Nagy közli: a JÖSz fő célja, hogy tisztán piaci alapon nyerjék el a támogatásokat, például jól menő ügyvédek hozzájárulásaiból, de – annak ellenére, hogy ez az arány már most is jelentős – erre még a jelenlegi viszonyok mellett még egy ideig várni kell. Amit tenni tudnak addig is: jogszabályszerűen, lelkiismeretesen és szakmai alapon működnek. Németh Dolóresz, az egyesület elnöke szerint a JÖSz által szervezett vitákon is kényesek arra, hogy mindkét politikai oldal jelen legyen, a kormánypártok mellett az ellenzéktől is legyenek vendégek.

A kollégium, a kávézó és a támogatás

Körbejárva azt tapasztaljuk, hogy a helyiségek a reprezentatív bejárati folyosót leszámítva egy normál kollégium szintjét hozzák, valóban nem mondhatók fényűzőnek vagy luxus szintűnek. Az exkluzív kávézó annyiban exkluzív, hogy olyan, mint egy kolesz belső büféje, de az utcáról is járnak be vendégek. Viszont a büfékínálatnál egy fokkal magasabb szintű az italfelhozatal (van viszki és konyak is). A középkategóriás kávézónak megfelelő enteriőr egyetlen hivalkodónak tűnő eleme egy Csernus Tibor festmény a falon, amit Nagy Dániel elmondása szerint a Kogart Galériától bérelnek.

A Három Szerb kávézó – Fotó: Bődey János / Telex
A Három Szerb kávézó – Fotó: Bődey János / Telex

Mint azt a korábbi cikkünkben megírtuk, Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia 2012 februárjában alapította többedmagával a Joghallgatók Önképző Szervezetét (JÖSz). A JÖSz alapítványa 2018-ban jött létre, azzal a céllal, hogy támogatókat keressen a tervezett szakkollégiummá váláshoz, és annak működtetéséhez. 2019-ben eljött a pillanat, és a JÖSz-t szakkollégiumnak minősítette az Oktatási Hivatal, a szervezet pedig nekiállt megfelelő épületet találni a feladathoz.

Nagy Dániel szerint első körben adta magát az ELTE, mint alma mater. Mivel a Szerb utcai épületből épp kiköltözött a Bibó Szakkollégium, felszabadult a helye, amit felajánlott nekik az egyetem bérleményként. Az épület havi 2,6 milliós bérleti díjához és a nem túl jó állapotú ingatlanbelső felújításához pénzügyi támogatót is kellett találni.

Nagy elmondja, hogy egy tanár ajánlotta nekik a Batthyány Alapítványt (a szervezetről és állami kötődéséről a Magyar Narancs írt pár hónapja részletesen) mint olyat, aminek céljai között a JÖSz szakkollégiumához hasonló tevékenységet végző szervezetek támogatása szerepel. Beadták a pályázati anyagot (fiatal jogászok számára kollégium bérlése), amivel nyertek is 61,5 millió forintot.

A szakkollégiumnak mindenesetre már most újra gondolkoznia kell, hogy honnan szerez majd újabb támogatást. A Batthyány Alapítványtól kapott összeg jövő év közepe tájékán elfogy, és ezen nem segít az sem, hogy a kollégiumi szobákért a bentlakóknak az átlagos 18-19 ezer forintos kollégiumi díjnál jelentősebb havi összeget kell fizetniük. Nagy Dániel ugyanis elárulja: hosszú távra terveznek a Szerb utcai épületben.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!