Közpénzből támogatták az Orbán Gáspárhoz köthető szakkollégiumot

2020. november 30. – 16:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia 2012 februárjában alapította a Joghallgatók Önképző Szervezetét (JÖSz). A 70-80 tagú szervezet ma szakkollégiumot üzemeltet Budapest szívében, az V. kerületi Szerb utcában, ahol exkluzív kávéház is működik. Az átlátszó.hu annak eredt a nyomába, hogy sikerült megszerezni az épületet a szervezetnek, és honnan van a pénz, amiből felújították.

A JÖSz diákszervezetként indult, az egyesületet tavaly minősítette szakkollégiummá az Oktatási Hivatal. Jelenleg ELTE-s vagy pázmányos joghallgatóként lehet felvételizni az összesen hetven-nyolcvan tag közé.

Az épület – Google Streetview
Az épület – Google Streetview

A cikk szerint a szakkollégiummá válást az ELTE azzal támogatta, hogy Szerb utcai ingatlanát kollégiumi működés céljára átengedte a JÖSz-nek, cserébe a fenntartás költségeinek megtérítéséért.

Az épület tehát megvolt, csak a felújításra és a működtetésre kellett pénzt szerezni. Ez az Átlátszó szerint a miniszterelnöki kabinetiroda környékéről érkezett, méghozzá a Batthyány Lajos Alapítványon (BLA) keresztül. Ezt egy, a kabinetirodától közérdekű adatigénylésre kapott válasz támasztja alá: 2019. évben egy JÖSz Alapítvány nevű szervezet 61,5 millió forintot kapott a BLA-n keresztül „kollégium üzemeltetése” céljára.

A JÖSz alapítvány birtokában van a JÖSz Szolgáltató Kft. is, ami a Három Szerb névre keresztelt kávéházat működteti, mintegy négy dolgozóval. A kari újság cikke szerint a kávézó még Orbán Gáspárék vágya volt: „nem a jelenlegi tagság, hanem a JÖSz alapítóinak álma volt, hogy létrehozzanak egy olyan teret, ahol összeülhetnek, együtt lehetnek és színvonalasabb környezet, mint egy kocsma.”

A kávézóban – melynek „enteriőrjében a magyar kultúra jegyei és az Art Deco vonalvezetése által inspirált letisztult formái keverednek” – az Átlátszó szerint exkluzív körülmények között társaloghatnak a szakkollégisták.

Ráadásul a lap szerint közvetlenül Orbán Viktor környékéről is került pénz a JÖSz-höz: 2019-ben a Miniszterelnökség 3,3 millió forinttal támogatta az egyesület nyári egyetemének szállásköltségét. A nyári egyetemet több hektár ősparkkal közepén álló, bugyi Forster Vadászkastélyban rendezték, több mint száznegyven résztvevővel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!