A járvány tetőzésekor tartottak Mikulás-ünnepséget Siklóson

2020. december 8. – 20:10

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a koronavírus-járvány miatt országszerte nem lehet semmilyen nyilvános rendezvényt szervezni, Siklóson december 6-án mégis Mikulás-ünnepséget tartottak – erről pedig a helyi hírportál is beszámolt.

„Száznál is több gyermek kereste fel a városi télapót, aki Siklós három helyszínén is meglepetésekkel kedveskedett a kicsiknek. Máriagyűd mellett két belvárosi helyen, így a városi karácsonyfánál is meglepetések várták a legkisebbeket”

– írja a Siklósi Hírek beszámolója. A képeken látható, hogy néhány résztvevőt (például a krampuszokat) kivéve sem a gyermekeken, sem az őket kísérő felnőtteken nem volt maszk.

>>> A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide >>>

A kormány a november 11-től hatályos 484/2020. rendeletében tiltott be minden rendezvényt, „ideértve a kulturális rendezvényeket, valamint a karácsonyi vásárokat”. Bár Siklós 10 ezer fő alatti település, így nem vonatkozik rá a rendelet 1. pontjában leírt közterületi maszkviselési kötelezettség, az ünnepséget így sem lehetett volna tíz fő felett megtartani, hiszen a 3. pontban leírt kivételek közé csak a sportrendezvények, a temetések és a házasságkötések tartoznak.

A maszkviselés és a távolságtartás szabályait pedig egyébként is hónapok óta hirdeti az operatív törzs és a kormány is – ennek ellenére a Mikulás-ünnepségen úgy gyűltek össze a gyerekek a Mikulás körül, mintha nem lenne járvány az országban.

Az ünnepségről posztolt képet Mojzes Tamás alpolgármester is – aki előtte nyolc nappal, november 28-án írta meg egy nyilvános Facebook-bejegyzésben, hogy karanténba vonult, mivel feleségének pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A Telex megkereste az alpolgármestert, aki elmondta, hogy december 5. szombat éjfélkor lejárt a karantén-kötelezettsége, mindenben a szabályoknak megfelelően járt el, és a polgármesteri hivatalhoz irányított minket. Kérdéseinkre, miszerint miért rendeztek Mikulás-ünnepséget a város központi pontján, miért nem viseltek maszkot a résztvevők, és mettől meddig tartott pontosan az alpolgármester karanténja, ha csak november 28-án posztolt róla, a következő választ kaptuk a kabinettől:

„1. Nem rendeztünk Mikulás Ünnepséget a város központi pontján.
2. Mint az Önök előtt is bizonyára ismert Siklós 10 ezer fő alatti település, így a maszk használata nem kötelező közterületen.
3. Alpolgármester úr aktuális egészségügyi helyzete és állapota magánügy. Ennek ellenére tájékoztatom, hogy Mojzes Tamás 2020. november hó 25. naptól 2020. december hó 5. napja 24:00 óráig volt járványügyi megfigyelés alá helyezve.

További kérdéseivel keresse a Mikulást, az alábbi elérhetőségen:
Santa Claus Office
Joulumaantie 1
96930 Arctic Circle, Rovaniemi
Lapland, Finland”

Nemrég számoltunk be egyébként arról, hogy Siklós kormánypárti polgármestere hétszeresére növelte az éves parkolás díját – akkor az alpolgármester azzal indokolta az emelést, hogy irreálisan kevés volt az eddigi parkolási díj.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt találja <<<

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!