Müller Cecília: Ajándékozzunk egészséget karácsonyra

2020. december 6. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a köztévé vendége volt Müller Cecília országos tisztifőorvos, ahol egyebek mellett arról is beszélt, hogy a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése „nem tűnik exponenciálisnak”.

„Bár a napi növekmény tartósan magas, remélhetőleg bekövetkezik a platózás” – mondta.

Müller Cecília szerint türelmesnek kell lenni, annak ellenére, hogy már sok van mögöttünk, így egyre nehezebb elfogadni a helyzetet, betartani a szabályokat„.

”Az intézkedések bevezetése után három-négy héttel jelennek meg az eredményeik, a halálozások esetében pedig ez az időszak még hosszabb lehet. Csupán a fertőzésszám csökkenése utáni harmadik-negyedik hétre várják azt, hogy az elhunytak számában is javulás mutatkozik„

– tette hozzá.

A kormány hétfőn dönt a karácsonyi szabályokról, de az országos tiszti főorvos szerint „nagyon rossz irány, hogy tömve vannak a bevásárlóközpontok.

”Természetes, hogy az emberek meg akarják ajándékozni a szeretteiket, de ezt inkább fegyelemmel, a másikra figyeléssel célszerű megtenni, mert így egészséget lehet adni”

– fogalmazott.

Müller szerint a lakosság a mostani időszakban éppen azt alapozza meg, hogy tud-e majd családi körben ünnepelni. Ezért is lenne tanácsos a vásárlásokat online intézni, ha pedig valaki mégis üzletbe szeretne menni, akkor ezt céltudatosan tegye, a lehető legrövidebb időt töltve a boltban, és minden esetben viseljen maszkot és kézfertőtlenítőt.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az M1 szombat napközbeni Híradójában arról beszélt, hogy az ünnepekkor sem lazítana a járványügyi szabályokon. A főorvos szerint a karácsonyi bevásárlási időszak, a karácsonyi ebédek és vacsorák azok, amik a legnagyobb veszélyt jelenthetik a vírus terjedése szempontjából. Éppen ezért nem lehet megengedni azt, hogy teljesen megszüntessük a korábbi szigorító intézkedéseket.

>> A Telex legfrissebb híreit itt találja. <<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!