Kovács Zoltán: Az uniós biztosok kipécézték maguknak Magyarországot és Lengyelországot

2020. december 06. – 09:42

frissítve

Kovács Zoltán: Az uniós biztosok kipécézték maguknak Magyarországot és Lengyelországot
Fotó: MTI / OWN

Másolás

Vágólapra másolva

Kovács Zoltán kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjút vasárnap, ahol az uniós költségvetési csomag és a jogállamisági kritérium vitájáról beszélt. Az államtitkár szerint az Európai Unió hétéves költségvetésével és az ehhez még júliusban elválaszthatatlanul hozzácsatolt újraindítási alappal kapcsolatban nem Magyarország vagy Lengyelország, hanem az Európai Unió intézményei, valamint német soros elnökség állított elő egy új helyzetet, tehát a megoldási javaslatoknak is tőlük kell jönniük.

Az államtitkár szerint a jogállamisági kritériumnak „semmi köze nincs a jogállamisághoz”, és az másról sem szól, mint egy politikai feltételrendszer érvényesítéséről, írja az MTI.

Szerinte a pénzügyi források elosztásáról az EU alapszerződése teljesen egyértelműen határoz, annak nincs köze semmiféle politikai kritériumhoz. Így minden olyan próbálkozást, amely valamely politikai feltételrendszer megjelenése, csak elutasítani tud Magyarország, hiszen felrúgná magát az alapszerződést – emelte ki. Hozzátette: ha bárki ilyet be akarna vezetni, magához az alapszerződéshez kellene hozzányúlni.

Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének szavaira reagálva Kovács azt mondta:

Jourová, Reynders, Timmermans vagy Dalli uniós biztosok egyértelműen kipécézték maguknak Magyarországot és Lengyelországot az elmúlt években.

Az interjúban természetesen szóba került Soros György is, aki Kovács szerint 2015 szeptemberében egy olyan tervet hozott nyilvánosságra amelyben egyértelműen leírta, hogyan kellene a bevándorlók (Kovács szavaival, a migránsok) befogadásáról, integrációjáról gondoskodni, és azt, hogyan kellene büntetni azokat az országokat, amelyek ebben nem szeretnének részt venni. Az államtitkár szerint, amikor jogállamisági feltételekről beszélünk, Soros szavai köszönnek vissza, vagyis „azok az államok, amelyek a migráció kapcsán nem állnak be a sorba, fizessenek büntetést”. Úgy véli, hogy az EU intézményei is inkább azon dolgoznak, hogy a határok átjárhatóak maradhassanak.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Csütörtökön az egyik kisebb lengyel kormánypárt vezetőjének nyilatkozatai alapján úgy tűnt, a lengyel kormány kifarolhat a magyarok mögül, és hajlandó lenne megszavazni az európai uniós költségvetést és gazdasági helyreállítási alapot. Péntekre azonban a lengyel kormányszóvivő és a külügyminiszter-helyettes is azt mondta, kitartanak a korábbi lengyel-magyar megállapodás mellett. Ebben azt követelték, az EU tárgyalja újra a jogállamisági mechanizmust. Ez a tervezet az uniós támogatások megvonásával büntetné, ha egy tagállam megsérti a jogállami normákat a pénzek kiosztása során.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!