A Fővárosi Ítélőtábla legújabb végzése szerint is jogszerű az SZFE dolgozóinak sztrájkja

2020. december 3. – 23:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla legújabb végzése szerint is jogszerű a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozóinak sztrájkja, írja az MTI a sztrájkbizottság csütörtöki közleménye alapján. Az elsőfokú ítéletről ebben a cikkünkben számoltunk be november 11-én.

A Fővárosi Ítélőtábla legújabb végzése már harmadszor állapítja meg, hogy minden sztrájkkövetelésük és így a sztrájkjuk is jogszerű. A magyar jog szerint akkor érvényes egy sztrájkkövetelés, ha az a dolgozók gazdasági és szociális körülményeinek fenntartását, javítását célozza. Mint fogalmaznak,

„az SZFE sztrájkjának jogszerűsége mellett tehát azt is kimondta a bíróság, hogy az akadémiai függetlenségért, a művészi és tudományos munka szabadságáért folytatott küzdelem igenis jogszerű, hiszen ezek az értékek alapvetőn határozzák meg mindannyiunk munkakörülményeit”.

Emlékeztetnek arra, hogy az eddigi hatvannégy sztrájknapból hatvanegy érdemi tárgyalások helyett jogi csatározással telt, az SZFE új vezetése újra és újra a bíróságon támadta meg a sztrájkot, vitatva annak jogszerűségét.

„Az ítélőtábla végzése ellen fellebbezésnek helye nincs. Jogszerű sztrájkunkat jogszerűen folytatjuk”

– hangsúlyozzák a közleményben, amelyben felszólítják a munkáltatót és a fenntartót a sztrájktörvény betartására, a tárgyalások megkezdésére.

Ebben a cikkben részletesen is bemutattuk, hogy mi történik az őszi szünetben az egyetemen, és milyen körülmények között folytatták az oktatást.

Az új rendelet és a vírushelyzet miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak el kellett hagyniuk az épületet végül, hogy az online térben folytassák tiltakozásukat. Akkor készült videónkat itt tudja megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!