Az MSZP-szavazók bő harmada is elhiszi, hogy Brüsszel a migránsok elutasításáért bünteti Magyarországot

2020. december 2. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November végéig a magyarok négyötöde értesült Orbán Viktor miniszterelnök uniós vétófenyegetéséről, a konfliktus kiindulópontjáról megoszlanak a vélemények, írja a Hvg.hu előfizetéses oldala, a Hvg360.

Minden második ember azt a kormányzati narratívát osztja, mely szerint az Európai Unió a migráció korlátozása miatt „bünteti” Magyarországot, és csak 39 százalék válaszolta azt, hogy Brüsszel a jogállami normák betartását kéri számon a kormányon. A migránsozás még az ellenzéki szavazók 17 százaléka számára is jól hangzó érv. Az MSZP-sek körében ez az arány 38 százalék, a jobbikosok körében 30 százalék.

Ugyanakkor az ország EU-tagságát változatlanul négyötödösnél nagyobb többség, 85 százalék támogatja.

A közvélemény-kutatást a Medián készítette ezerfős reprezentatív minta alapján, telefonos megkereséssel.

Az európai büdzsét és a helyreállítási alapot érintő magyar vétóról és annak esetleges következményeiről ebben a cikkünkben, a jogállamisági mechanizmusról pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Az Európai Parlament frakcióvezetői még múlt szerdán bejelentették, hogy nem hajlandóak engedni a jogállamisági feltételekből, és az elfogadott uniós rendelet hatálybalépését követelik. Az Európai Néppárt is azt várja a Fidesztől, valamint Orbán Viktortól, hogy vonja vissza a vétófenyegetést, ezzel kapcsolatban az EPP európai parlamenti frakciójának szóvivőjével készítettünk interjút.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!