Róka osont be éjszaka az I. kerületbe

2020. november 27. – 14:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Róka az I. kerületben, a Vár közelében, a Naphegy utcában!” – írta olvasónk, és bizonyítékerejű videót csatolt leveléhez.

A videón valóban egy lazán korzózó róka látszik, aki annak biztos tudatában, hogy rá nem vonatkozik a kijárási tilalom, úgy surran végig Buda legbelvárosibb részén, mintha az csak egy normál erdei csapás lenne:

A rókák egyébként nem ritka vendégek Bel-Budán, egy hónapja a Széll Kálmán téren videóztak le egyet. A videóhoz több kommentelő is hozzáfűzte, hogy ők is láttak mostanában rókát a fővárosban, pontosabban a Városmajorban és a Marczibányi téren.

A Pilisi Parkerdő honlapja szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy esténként egy-egy magányos róka bukkan fel Budapest utcáin. Mint írják, a rókák – néhány vadtársukkal, a vaddisznóval, az őzzel, a nyesttel vagy a borzzal – már hozzászoktak az ember közelségéhez.

Ezért a lakott területen, illetve a városba mélyen behúzódó, esetenként elhanyagolt zöldterületeken, telkeken is megtelepedtek, általánosan előfordulnak. Jelenlétük nem a túlszaporodásnak, hanem alkalmazkodóképességüknek és az új élőhelyek meghódításának köszönhető. A városi életközösség ugyanolyan természetes részei, mint a feketerigó, a szúnyog vagy a harkály.

Mit tegyen, aki nem akar rókát látni?

A nemkívánatos helyen megjelenő vagy esetleg kárt okozó kisragadozókat arra specializálódott kisállatbefogó szakemberek tudják élve fogó csapdával megfogni és eltávolítani a területről, írják a Pilisi Parkerdő honlapján. A legtöbb önkormányzatnak hivatalos kapcsolata van ilyen szakemberekkel. A belterület nem a vadászterület része, így az ott megjelenő vadfajokkal kapcsolatban az önkormányzatoknál érdemes bejelentést tenni.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kövess minket Facebookon is!