Gulyás: Ha még néhány hétig sikerül kitartani, látszani fog a fény az alagút végén

2020. november 26. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt heti adatokat figyelve 3000-5000 között volt a napi fertőzésszám, ami nagyjából konstans, de a kormány tudta, hogy ez változni fog, mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések – Gulyás Gergely szerint legalább részben ennek köszönhető az, hogy magasabbak lettek a csütörtöki adatok. De amikor a frissebb számokat részletesebben kiértékelik, akkor fogják tudni megmondani, hogy ezzel együtt gyorsult-e a fertőzés terjedése is. A tájékoztatás szerint külön nyilvánosságra fogják hozni a különböző hivatásrendek (egészségügyi, oktatási, stb. dolgozók) fertőzöttségi adatait.

A kormány hosszan tárgyalt arról is, honnan milyen eséllyel és gyorsasággal tudunk vakcinát szerezni. Álláspontjuk szerint minél több helyről meg kell próbálni beszerezni, de csak a hatósági vizsgálatokon átesett szereket lehet majd itthon beadni önkéntes és ingyenes módon. 12 millió adag fölötti adag amerikai és európai fejlesztésű vakcinát kötött le eddig Magyarország, de Oroszországgal, Izraellel és Kínával is tárgyal a kormány, várhatóan közülük először Kína lesz készen. Gulyás közölte, rossz hír, hogy a Pfizer először az USA-ba szállít majd, de ebben az esetben a lekötésnél kifizetett összeg felét visszaadja a cég. A kormány azt reméli, ha még néhány hétig sikerül kitartani, látszani fog a fény az alagút végén, ami a vakcina lesz.

Gulyás Gergely azt mondta, a magyar egészségügy mindenki számára színvonalas ellátást tud biztosítani, bőven vannak még szabad ágykapacitások, senkinek kell attól tartania, hogy nem tudják ellátni. Azt remélik, hogy a Kínából érkező favipiravir készítmény is hozzájárul majd a hazai gyógyításhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!