Hitler és Sztálin után Orbán Viktorral kell szembeszállnia Európának, írják ellenzéki EP-képviselők

2020. november 24. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európa nem engedhet meg magának olyan hibákat, melyek könnyen az Európai Unió széteséséhez vezethetnek – így kezdődik az a publicisztika, amit a Zeit közölt kedden magyar ellenzéki EP-képviselőktől. Dobrev Klára, Gyöngyösi Márton, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István a lap egy korábbi véleménycikkére reagálnak, amiben a szerző Alan Posener arról írt, Németországnak meg kell hátrálnia az uniós költségvetés ügyében – még akkor is, ha ez rövid távon Orbán Viktor győzelmét jelentené.

Az ellenzéki EP-képviselők szerint „az öreg kontinens többször is követett el olyan hibákat, melyek súlyos következményei miatt évtizedekig meg kellett fizetnie”. Példaként hozták fel a Népszövetség bukását és a Jaltai konferenciát, ahol „demokratikus országok demokratikusan gondolkodó vezetőinek olyan erőszakos és ravasz diktátorokkal kellett tárgyalniuk, mint Hitler és Sztálin”.

Szerintük Posener véleménye is egy olyan nézőpontot közvetít, amit súlyos hiba lenne követni, és beszámíthatatlan károkat okozna Európának. „Orbán Viktor személyében újra egy erőszakos és ravasz önkényúrral van dolgunk, aki úgy él vissza a politikai hatalmával és az uniós forrásokkal, hogy azzal saját családját és klientúráját gazdagítsa, miközben leépíti a demokráciát, és lábbal tapossa az európai értékeket”. Európának észre kell vennie, hogy Orbán antidemokratikusan gondolkodik, és ezt büszkén vállalja, amikor „az illiberális gondolatok bajnokának állítja be magát”.

„Orbán az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy csak a hatalmi szóból ért, és olyan politikus, akire nem hatnak az észérvek. Nyilvánvalóan demagóg szövegeiben a Varsói Szerződéshez hasonlítja az EU-t, miközben keleti autokrata uralkodók trójai falovaként szolgál Európában, és rendszeresen keresi olyan diktátorok társaságát, mint Alekszandr Lukasenko és Gurbanguly Berdimuhamedow”

– írják a képviselők. Azonban hozzáteszik, Orbán nem egyenlő Magyarország polgáraival és érdekeivel, és nem szabad „bedőlni Orbán parlamenti többségének”, hiszen „a személyre szabott választási szabályoknak köszönhetően a választásra jogosultak negyedének szavazataival éri el a kétharmados parlamenti többséget”.

Szerintük a magyarok elsöprő többsége az ország uniós tagságát támogatja, nem Orbán „EU-ellenes álláspontját”, erre igyekeztek rámutatni a vétó után is az ellenzéki pártok közös nyilatkozatával. „Magyarország polgárai azt várják az EU-tól, hogy mutasson világos irányt, és álljon ellen Orbán rombolásának.”

A publicisztikát azzal zárják, hogy „ha Európa vezetői ismét elkövetik azt a hibát, hogy engednek egy zsarnok követeléseinek, elvesztik hitelüket az európai választópolgárok szemében”.

„Nem lehet, hogy több száz millió uniós polgár érdekével ellentétben továbbra is Orbán bandáját finanszírozzák – ha mégis, akkor Európa ismét olyan hibát követ el, ami könnyen az Európai Unió végét jelentheti.”

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!