NER-közeli cég épít négylakásos társasházat a védett Apáthy-szikla mellett

Legfontosabb

2020. november 24. – 17:09

frissítve

NER-közeli cég épít négylakásos társasházat a védett Apáthy-szikla mellett
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hatalmas gödör, benne egy nagy daru jelent meg az egyik napról a másikra a II. kerületi Apáthy-szikla mellett. A szikla nemcsak közkedvelt kirándulóhely, hanem természetvédelmi terület, a vele közvetlen szomszédos feltúrt telek pedig természetvédelmi védőövezet. Ezért a környéken lakók erősen elkezdtek aggódni a kilátás és az élővilág miatt.

A helyiek közösségi oldalán többen is szóvá tették, hogy már egy uszodányi kráter van a védett sziklában és a turistaútra is félig rádöntötték a kerítést, ezért kimentünk a helyszínre, megvizsgálni az építkezést.

A messziről is nagyon jól látszó, 258 méteres magaslatból kiugró, meredeken leszakadó Apáthy-sziklát sokan ismerhetik – ha máshogy nem, látásból – azok, akik a Hűvösvölgyi úton közlekednek autóval vagy tömegközlekedéssel. Az út lipótmezei szakasza fölött, szinte az egykori elmegyógyintézettel szemben magasodik a 30 méter magas, csupasz dolomitszikla. A terület egykori tulajdonosáról nevezték el, errefelé volt régen az Apáthy-major. 26 védett növényfaj, hét védett futrinkafaj él a környezetében, ami 1977 óta természetvédemi terület. A szikla mögött szinte rögtön kezdődik a telek, ahol a „kráter” és a daru az úr.

A Nagybányai út 60-as számnál az utcáról is látszik, hogy a belső telken nagy építkezés folyik. A telek közepéről tényleg kimagaslik egy hatalmas daru. Belátni csak beljebb, a turistaúton a sziklakilátó felé haladva, a kerítés mellől lehet. Az egy kicsit túlzás, hogy a kerítést félig rádöntötték a turistaútra, de ahonnan be lehet nézni az ingatlanra, megállapítható, hogy hatalmas munka folyik.

A telek szinte az utolsó négyzetcentiméterig fel van túrva. A két ott dolgozó markolóval jócskán belemartak a hegy oldalába (ami nem egyenlő a turistaút másik felén található sziklával), az agyongrafitizett felső kerítés szinte a levegőben lebeg. Írhatnánk, hogy a dózerek fülsiketítő robaja elnyomta a területen honos fekete harkály szomorkás kopogását – de egyfelől a munkagépek állnak, másfelől a madarak meg valószínűleg már amúgy is továbbálltak. Mindenesetre az látszik, hogy az építkezés elég nagy volumenű, és

nem egy fészert fognak felhúzni a sarokba, hanem sokkal nagyobb valamit.

A kerületi rendezési terv szerint a szóban forgó 11741/3 hrsz-ú ingatlan Lke-2/SZ építési övezetben fekszik, ami kertvárosias, (szabadonálló, azaz nem zártsoros) beépítést tesz lehetővé. A rendelet mellékleteként letölthető szelvény elég nagy alapterületű építményt jelöl ezen a telken. Viszont kiderül az is, hogy az ingatlan az Apáthy-szikla természetvédelmi terület védőzónájába tartozik, és mint ilyen, „a rajta bekövetkező változások alapvetően és közvetlenül befolyásolhatják a védett érték állapotát”.

Az érintett telek – térkép: II. kerületi önkormányzat
Az érintett telek – térkép: II. kerületi önkormányzat

A jogszabály szerint tehát itt a természetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges az építési engedélyezési eljárásban, „különös tekintettel az építés helyének meghatározására, a beépítés mértékének megállapítására, a rálátás és a kilátás védelmére, a minimális zöldfelületi arány meghatározására, köztárgyak elhelyezésére, és az eredeti terepviszonyok megváltoztatására”. Azaz jogos a környéken lakók érzékenysége.

Mint a földhivatali adatokból megtudtuk, az ingatlan a Florion Invest tulajdona. A cégről már több cikk született, amelyek szerint a társaság köthető a NER-hez, és Szivek Norbert menedzser-vállalkozóhoz – ők építették a János-kórház fölötti lakóparkot is. Szivek 2015 és 2018 között vezette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t, és ekkoriban Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével üzletelt, többek között a belvárosi Mahart-székház helyén állami óriáshitelből megvalósítandó luxusszálloda-projektben.

A Floriont is két Szivek-rokon vezeti. Múlt héten megkerestük a céget, hogy pontosan mi épül az ingatlanon, mekkora alapterületen és milyen magassági értékekkel, valamint megvannak-e a szükséges engedélyek az építkezéshez, de nem kaptunk választ.

A II. kerületi önkormányzatot is megkerestük az ügyben, ahol azt az információt adták, hogy tudnak az építkezésről: az építési telken egy négylakásos társasház épül (két kisebb és két nagyobb lakással), építési engedéllyel. Mivel természetvédelmi terület mellett zajlik, az építkezésnek az önkormányzat szerint környezetvédelmi és bányaengedélye is van. Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy a tulajdonos bányát fog nyitni a területen, hanem jó eséllyel azt, hogy engedéllyel termeli ki a földet a ház alatti garázshoz.

Az építkezésre egyébként azután hívták fel a figyelmünket, hogy megjelent az Árpád-kilátó elé épült, elvileg jogszabályokat nem sértő villáról szóló cikkünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!