Elindult a főváros CT- és MR-programja

2020. november 22. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a fővárosi önkormányzat számlájára az aktuális 2 milliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében.

A főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros 5 év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből. Ennek a megállapodásnak a keretében érkezett meg a fővárosi önkormányzat számlájára az aktuális 2 milliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ.

A 2 milliárd forintból 31770 CT és 9846 MR vizsgálatot vásárol a fővárosi önkormányzat az előző évhez képest. Az onkológia iránydiagnózissal végzett CT vizsgálat esetén ez 88%-os bővülést, az MR vizsgálat esetében pedig 62%-os bővülést jelent. Életbe lép a daganatgyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

Azt már tudni lehetett, hogy a Puskás Arénához hasonló költségekkel fog megépülni a budapesti atlétikai stadion, és azt is, hogy ugyanazok a cégek építhetik a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő arénát, mint a futballstadiont: a Záév Építőipari Zrt. a Magyar Építő Zrt.-vel közösen végezheti el a munkát. A napokban a pontos ár is kiderült: az érintett cégek áfa nélkül mintegy 150 milliárd forintból építhetik meg a sportkomplexumot.

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a 2. leggyakoribb halálokot Magyarországon. Minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben a fővárosban 21 ezren haltak meg és ebből 5.488 volt a daganatos halálozás.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!