Jenei Zoltánt nevezték ki országos kórház-főigazgatóvá

2020. november 18. – 22:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök Jenei Zoltánt nevezte ki országos kórház-főigazgatóvá, derül ki a Magyar Közlöny november 18-i számából. Jenei szeptember elején távozott a Pécsi Tudományegyetem kancellári posztjáról, távozása okairól azóta sem beszélt. Közgazdász végzettséggel rendelkezik, kancellári kinevezése előtt a Somogy megyei rendőrkapitányságon dolgozott gazdasági vezetőként. Az egyik első egyetemi kancellár volt, akit a második Orbán-kormány idején kineveztek egy nagy egyetem gazdasági irányítójának, írta a szabadpecs.hu.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Az Országos Kórházi Főigazgatóságról szóló rendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, ebben azt írják, hogy a „központi hivatalként működő költségvetési szerv” az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik, vezetője az országos kórház-főigazgató, akit a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel, munkáltatója maga a miniszter. Jenei Zoltán helyettesét vagy helyetteseit, mert több is lehet, szintén a miniszterelnök nevezi ki. A közlöny szerint a főigazgatóság feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének követése, a felülvizsgálatot érintő „stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában.”

Hetek óta téma a kórházak főigazgatóinak személyét javasló szakértői tanács felállása, amihez felkérték Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, ám ő ezt visszautasította. Aztán Kásler Miklós, az Emmi minisztere nemrég az egészségügyi struktúra komplexebb átalakításáról beszélt: azt mondta, a megyei kórházak felértékelődnek, irányítani fogják a megyében lévő városi kórházakat. Utóbbiak pedig összefogják az alapellátás családi orvosait, praxisközösségeit, járóbeteg-szakrendelőit.

A Népszava kitér egy másik, szintén kedden megjelent rendeletre: ez a vészhelyzetre hivatkozva átírja az egészségügyi ellátórendszer működtetésének szabályait, ezzel megteremtették a csúcsintézmények létrehozásának feltételeit. Ebben egyúttal jelzik, hogy a korábbi törvényekben kórházfenntartóként említett Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyett az új Országos Kórházi Főigazgatóságot kell érteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!