Létrehozták az Országos Kórházi Főigazgatóságot

2020. november 18. – 07:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent az Országos Kórházi Főigazgatóságról szóló rendelet a keddi Magyar Közlönyök egyikében. Ebben azt írják, hogy a „központi hivatalként működő költségvetési szerv” az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik, vezetője az országos kórház-főigazgató, akit a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki és ment fel, munkáltatója maga a miniszter. Az országos kórház-főigazgató helyettesét vagy helyetteseit, mert több is lehet, szintén a miniszterelnök nevezi ki. A közlöny szerint a főigazgatóság feladata az egészségügyi ellátórendszer működésének követése, a felülvizsgálatot érintő „stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”.

Hetek óta téma a kórházak főigazgatóinak személyét javasló szakértői tanács felállása, amihez felkérték Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, ám ő ezt visszautasította. Aztán Kásler Miklós, az Emmi minisztere nemrég az egészségügyi struktúra komplexebb átalakításáról beszélt: azt mondta, a megyei kórházak felértékelődnek, irányítani fogják a megyében lévő városi kórházakat. Utóbbiak pedig összefogják az alapellátás családi orvosait, praxisközösségeit, járóbeteg-szakrendelőit.

A Népszava kitér egy másik, szintén kedden megjelent rendeletre: ez a vészhelyzetre hivatkozva átírja az egészségügyi ellátórendszer működtetésének szabályait, ezzel megteremtették a csúcsintézmények létrehozásának feltételeit. Ebben egyúttal jelzik, hogy a korábbi törvényekben kórházfenntartóként említett Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyett az új Országos Kórházi Főigazgatóságot kell érteni.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!