A Médiatanács megbüntette a Mária rádiót

2020. november 18. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két adót is megbírságolt a Médiatanács – közölte az MTI-vel szerda délután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Az egyik, 150 ezer forintos bírságot a Film4 szolgáltatójára szabták ki, mivel a csatorna a Vérfagyasztó felújítás (Fatal Flip) B-kategóriás thrillert egy szeptemberi reggelen sugározta, miközben az erőszak és szexualitás mértéke miatt este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatárjelzéssel.

A katolikus vallási adó, a Mária Rádió Mór szolgáltatója szintén 150 ezer forint bírságot kapott, mert egy vizsgált augusztusi adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, valamint saját és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé.

Figyelmeztetést kapott a Hit Gyülekezetének tévécsatornája, az ATV Spirit szolgáltatója is, mivel a csatorna vallási tartalmú műsort szakított meg reklámmal, ezt pedig a jogszabály nem teszi lehetővé.

Az NMHH azt is elárulta, hogy valaki hivatalos panasszal fordult hozzájuk a fővárosi önkormányzat rendelete miatt, mely szerint közterületen csak olyan ingyenes sajtótermék terjeszthető, amelyben legalább négy oldalon keresztül a főváros által meghatározott tartalom szerepel. A bejelentő szerint a Metropolt és Pesti Hírlapot sújtó rendelet – melyet a kormányhivatal már törvényellenesnek minősített – sérti a médiaigazgatási szabályokat. A médiatanács a döntést azzal hárította el, hogy a médiatörvény nem ad felhatalmazást a grémiumnak az önkormányzati rendeletek médiajogi szempontú vizsgálatára, a hatósági eljárás lefolytatására, ezért a bejelentést továbbította a hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnak.

A testület ahhoz viszont hozzájárult, hogy a kormánypárti KESMA-sajtóbirodalomhoz tartozó Karc FM Gyöngyös térségében a 88,9 MHz frekvencián legkésőbb január 21-ig megkezdje az adást. Ezen kívül bejelentette, pénteken teszi közzé a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára irányuló pályázati felhívások tervezetét.

A fiatalok több mint negyven százaléka már neten rádiózik

Az NMHH ismertette az általa megrendelt, a 16-29 évesek rádióhallgatási szokásokról szóló tanulmány főbb adatait is. Ebből kiderült, hogy a legalább hetente rádiót hallgatók tíz százaléka 16-17 éves, 44 százaléka 25-29. A rádiót rendszeresen hallgatók 65 százaléka egyedülálló, és 51 százaléka a szüleivel él. A 16-29 éves korcsoport 42 százaléka interneten, főleg okostelefonról (25 százalék) rádiózik, a legnépszerűbb adók a Rádió 1, a Petőfi rádió és a Retro Rádió, ezeken főleg aktuális slágereket (52 százalék), illetve a '80-as, '90-es évek zenéjét (33 százalék) hallgatnak.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azok hanyagolják a rádiókat, akik nem találják meg ott a zenei ízlésüknek megfelelő műfajokat

A Médiatanács egyébként jövőre 440 millió forint támogatást oszt szét a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeikre, ebből a televíziók havonta 660, a közösségi rádiók 550, a kisközösségi rádiók 440 ezer forintra pályázhatnak összesen négy fordulóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!