Törvénysértő az ingyenes lapok fővárosi szabályozása

2020. november 03. – 08:26

frissítve

Törvénysértő az ingyenes lapok fővárosi szabályozása
A Metropol erejen teljében, 2013-ban – Fotó: Faludi Imre / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Pesti Hírlap és a Metropol volt a kárvallottja a fővárosi rendeletnek.

Törvénysértőnek nyilvánította a kormányhivatal az ingyenes lapokat ellehetetlenítő fővárosi rendeletet, amellyel kapcsolatban törvényességi felhívást is kibocsátottak a fővárosnak – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Mint az MTI jelzi, a Milkovics Pál Pesti Hírlap-tulajdonost és a Metropol-tulajdonos Mediaworksöt is felháborító rendelet miatt a Mediaworks október 21-én küldött beadványt a kormányhivatalnak , mire az válaszában jelezte: hivatalból elvégezték a rendelet törvényességi szempontú felülvizsgálatát a főváros tulajdonában álló közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása kapcsán, és a jogsértő helyzet mielőbbi megszüntetése érdekében törvényességi felhívást bocsátottak ki.

(Ide kattintva olvashatja legfrissebb cikkeinket!)

A Magyar Nemzet felidézi, hogy az önkormányzati rendelet a közterület-használati hozzájárulás fejében legalább négy oldalt követelt az ingyenesen osztogatott lapokból a főváros számára. Ráadásul a városvezetés kizárólagos döntése lett volna a minden egyes lapszámban elhelyezett négyoldalnyi közérdekű tartalom meghatározása.

Mint írják, a jogsértő módosítás jelenleg a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti. Az utóbbit tulajdonló Mediaworks a kormányhivatal döntését követően nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezte, hogy nem tesz eleget a rendelet előírásának a négy kötelező oldalról, és továbbra is kéri a közterület-használati engedély megadását az újságtartók elhelyezésére, mert a kézből történő laposztás álláspontjuk szerint nem engedélyköteles.

Végül zárójelben megjegyezhető, hogy bár a lapok ingyenesek, a Gazdasági Versenyhivatal nem szereti az ilyen helyzeteket „ingyenesnek” nevezni. Emlékezhetünk a súlyosan elmarasztalt Facebook esetében is észrevette a hivatal, hogy a portál „ingyenesnek” hirdeti magát. A GVH logikája szerint azonban a hirdetéseket tartalmazó ingyenes média esetén a fogyasztó a figyelmével fizet, ezért ezek nem tekinthetők ingyenesnek.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass