A parlamenti bizottságok nem támogatják az újságírók utaztatását

2020. november 12. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem támogatja az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága és az Igazságügyi Bizottsága azt a törvénymódosító-javaslatot, amely elfogadása esetén jóval többet kellene utazniuk az újságíróknak az ellenük indult sajtóperek miatt, mint eddig.

Varga Judit igazságügyi miniszter október közepén nyújtotta be a javaslatot, amellyel változna a polgári perrendtartásról szóló törvény.

A sajtó-helyreigazítási perekben eddig az alperes lakcíme vagy a beperelt médium székelye szerinti bíróság volt az illetékes. A törvénytervezet szerint ezentúl a felperes is kezdeményezhetné, hogy az ő lakhelye szerinti bíróság tárgyalja az ügyet.

A hvg.hu vette észre, hogy nem támogatta a javaslatot a Hende Csaba vezette, fideszes többségű Törvényalkotási Bizottság és a KDNP-s Vejkey Imre vezette – szintén fideszes többségű – Igazságügyi Bizottság se.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Azt írták, „a rendelkezés a sajtó-helyreigazítási perekben vagylagos illetékességi szabályt állapított volna meg. Jogalkalmazói jelzésekre tekintettel azonban a kizárólagos illetékességi szabály fenntartása szükséges. E szerint a perben kizárólag az alperes székhelye/lakóhelye szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság járhat el.”

A mostani szabályozás fenntartását szerintük „az egységes jogalkalmazás biztosítása indokolja, annak érdekében, hogy ugyanazon sajtószerv vonatkozásában azonos tényállási alap mellett ne születhessenek különböző bíróságokon, adott esetben egymással ellentétes vagy eltérő tartalmú ítéletek, ami a következetes jogalkalmazást elnehezítené.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!