Többet utazhatnak az újságírók a sajtóperek miatt

2020. október 22. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy módosítás alapján többet kell majd utazniuk az újságíróknak az ellenük induló sajtóperek miatt. Eddig az alperes lakcíme vagy a beperelt médium székelye szerinti bíróság volt az illetékes, egy törvénytervezet szerint azonban ezentúl a pert kezdeményező fél lakhelye szerinti bíróság fogja tárgyalni az ügyeket.

Az alperes helyett a felperes lakcíme lesz a meghatározó abban. hogy melyik bíróság tárgyalja a sajtó-helyreigazítási pereket. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a sajtó képviselőinek sokkal többet kell utazniuk az ellenük indított perek miatt – amennyiben 2016. évi CXXX-as törvény 496. paragrafusának második bekezdése módosul az igazságügyi miniszter nevével fémjelzett javaslat szerint.

„A pert a felperes a belföldi lakóhelye, belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye, vagy ha a felperes nem természetes személy, a belföldi székhelye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatja” – áll Varga Judit javaslatában, míg a jelenleg érvényes szabályozás szerint:

„A perre annak a törvényszéknek van hatásköre és kizárólagos illetékessége, amelynek területén az alperes székhelye, illetve lakóhelye található.”

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass