Demeter Szilárdnak is van baja a raktárkoncertekkel

2020. november 12. – 15:00

frissítve

Demeter Szilárdnak is van baja a raktárkoncertekkel
Fotó: Music Hungary, Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Véget ért a 2020-as Music Hungary zeneipari konferencia, ahol Demeter Szilárd, a könnyűzenei megújításáért felelős miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének paneljén szóba kerültek a raktárkoncertek, valamint a különböző könnyűzenei támogatások és a járvány miatt nehéz helyzetbe került zenei iparág helyzete. A beszélgetésből kiderült, hogy vannak olyan kormányzati döntések vagy koncepciók, amelyekkel Demeter nem ért egyet, köztük ilyen a raktárkoncertekhez köthető újabb többmilliós támogatási csomag.

A közel másfél órás beszélgetésen (a felvételen a harmadik órától kezdődik a beszélgetés) a kormány különböző érdekköreit gazdagító, de papíron a zeneszakma megsegítését szolgáló raktárkoncertekkel kapcsolatban szóba került, lehet, hogy érdemesebb lett volna a csőd szélén álló hazai klubokban levezényelni. Demeter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az általa benyújtott, de végül – éppen a raktárkoncertek miatt – az asztalról lesöpört 5 milliárd forintos tervezetében szerepelt a klubok megsegítése is. Mivel ezt a tervezetét nem fogadta be a kormány, ezért máshol kellett „kopogtatnia”, de végül 1,4 milliárd forint támogatást szedett össze, amelyeket a bajba jutott magyarországi klubok kapnak majd.

A raktárkoncertekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy Raktár+ néven 180 millió forintot osztanak majd szét azok a zenekarok között, akik nem kerültek be az állami koncertprojektbe, bár ezzel kapcsolatban az elején megjegyezte, hogy ez az ötlet neki sem tetszik, de nem fogja sem pro, sem kontra módon minősíteni.

Ezenkívül még idén 400 millió forint támogatásra lehet pályázni a rendezvénytechnikusoknak, illetve közel 100 millió forintot költenek zenei innovációra, ami „a posztapokaliptikus időkben mindenképpen szükséges lesz”. Utalt ezzel arra, hogy a könnyűzene gazdasági részét valószínűleg nagyon át kell gondolni a járvány alatti időkből kiindulva. Pláne úgy, hogy elmondása szerint a virológusok jövő májusig jósolják a kötelező bezártságot, vagyis addig valószínűleg egyáltalán nem lesznek koncertek, amelyek a zenészek legfőbb bevételét jelentik.

Weyer Balázs, a Music Hungary szövetség elnöke meg is jegyezte, hogy ha jövőre is hasonló éve lesz a könnyűzenének, akkor a piaci szereplők harmada teljesen eltűnhet. Ebben segíthet, hogy 5%-ra csökkentik az áfakulcsot, ami hosszú évek óta a zeneipar legfőbb problémája, és Demeter erre nyitottsággal reagált. Azt viszont elmondta, hogy a járvány miatt valószínűleg nagyon csökkenni fog a repülős forgalom, így a nagyobb nemzetközi fesztiváloknak is érdemes a hazai, illetve a regionális közönségre célozni 2021-ben.

Fotó: Music Hungary, Facebook
Fotó: Music Hungary, Facebook

Demeter beszélt még arról, hogy a járvány alatt elkezdhetik kiépíteni 100 millió forint értékben a magyar könnyűzenei digitális tárát, illetve egy ideje tárgyal a regionális kereskedelmi rádiókkal is különböző együttműködésekről. Az iparág évek óta panaszkodik arra, hogy amióta a kormány átvette, kiherélte és a magyar könnyűzene szempontjából totálisan érdektelenné tette a Petőfi Rádiót, azóta nincs olyan felület, amellyel a hazai előadók nagy része el tudna jutni a rádióhallgatókhoz. Demeter terve szerint a regionális rádiók afféle felhajtó erővel rendelkeznének, felkarolnák a helyi a zenekarokat, akik ezután tudnának bejutni az országos rádiók rotációjába. Szintén támogatná a zenei újságírás újraindítását blogokkal vagy éppen podcastekkel, illetve képregényes vagy akár animációs formában dolgoztatná fel a magyar rocktörténelmet, amelyben majd a MOME lehet az egyik partner.

Érdekes ötletnek tűnik még, hogy regionális otthoni stúdiók létrehozását is támogatná, hiszen fellépések híján a zenészeket egy ideig csak a tartalom-előállításban lehet segíteni. Ennek részeként ingyenes stúdiólehetőséget adnak induló zenekaroknak, hogy felvehessek az első demójukat, és ezt is regionális központokkal, művházak segítségével érné el.

A végén még beszélt arról is, hogy nagyon nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy állami és önkormányzati rendezvényen léptetnek fel előadókat, akiknek a koncertjére az emberek teljesen ingyen mehetnek el, hiszen így nem szoknak hozzá ahhoz, hogy a kultúráért és a könnyűzenéért is fizetni kell.

A raktárkoncertek mögötti furcsaságokat ebben a cikkünkben tártuk fel. Az ügy lényege, hogy a kormány a könnyűzenei szakma megsegítése érdekében az állami Antenna Hungária, és a Fidesz holdudvarába tartozó Visual Europe Groupon keresztül bonyolítja le a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából a heteken át tartó raktárkoncert-sorozatot. Az 5,3 milliárd forintból viszont csak a fele jut a zenészeknek. Demeter előállt egy saját mentőcsomag-tervezettel szintén 5 milliárd forint értékben, azonban ehelyett az Orbán Ráhel-féle MTÜ lett a projekt megrendelője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!