Török Gábor: Tagadhatatlanul hatalomtechnikai trükközés a választási törvény módosítása

2020. november 11. – 11:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csak egy öngyilkos ellenzéki politika mellett jelentheti a Varga Judit által beadott választásitörvény-módosítás az ellenzéki koordináció végét, véli Török Gábor politikai elemző.

Kedden este 23.59-kor nyújtotta be Varga Judit igazságügyi miniszter a választási törvényre vonatkozó módosítási javaslatát, ami Varga szerint a kamupártok ellen szól, az ellenzék szerint viszont a közös listájukat torpedózná meg. „Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – ez a plusz, a módosításba bekerülő szöveg az, amit az ellenzék kifogásol.

Török Gábor politikai elemző úgy látja, hogy ennek ellenére csak egy öngyilkos ellenzéki politika mellett jelentheti azt a most beadott módosító, hogy ellehetetlenítsék a közös jelöltek indítását.

„Ez a mostani javaslat közös listaállításra kényszeríti rá az egyéni körzetekben egy jelöltet indítani szándékozó ellenzéki pártokat, ennyiben ez a módosítás másfél évvel a választás előtt tagadhatatlanul és vitathatatlanul egy színtiszta hatalomtechnikai trükközés. Azért születik, hogy megvalósuljon az, amit a kormányoldal már korábban is vizionált: az ellenzék, ha az egyéni választókörzetekben mindenhol egy jelöltet akar állítani, csak egy közös listán indulhasson a választáson”

– mondta Török a Nyugat.hu-nak.

Török szerint ráadásul amennyiben elfogadják a módosítást, még egyszerűsödik is az ellenzék helyzete, hiszen ha közös egyéni jelölteket akarnak, csak közös listában gondolkodhatnak, más megoldás nem nagyon marad. „Ráadásul a különféle ellenzéki szavazók talán könnyebben el is fogadják a közös listát, hiszen még azt is mondhatja az ellenzék, hogy Orbán Viktor kényszeríti erre a megoldásra” – véli Török.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!