Kis forgalom mellett jól pörgött a belvárosi metrópótlás, de látszik, hol lesznek problémák

2020. november 7. – 11:53

frissítve

Kis forgalom mellett jól pörgött a belvárosi metrópótlás, de látszik, hol lesznek problémák
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A metrófelújítás miatti belvárosi lezárások első napján, szombaton délelőtt megnéztük, hogy működik a metrópótlás. A próbameneten tapasztaltak szerint szinte akadálytalanul pörgött a buszcsorda, de látszik már, hol lesznek problémák.

Reggel fél 9 van, a Nagyvárad térnél, az Üllői út szélén kialakított ideiglenes végállomáson tömött sorban várakozik négy metrópótló Mercedes busz. A megállótól kifelé, az Üllői út széltében festették fel a fordulót, ahol a közlekedési lámpáknál várakozó kocsik előtt a Lehel tér felől érkező buszok egy 180 fokos kanyarral beállnak a startpontra. A sárga útburkolati jel mellett egy BKK-s ember áll, kezében rádiós adó-vevő, ő figyeli kintről a menetrend betartását, sorban érkeznek-e a buszok.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Felszállok az első buszra, ami a szombat reggelhez képest hamar megtelik. Mindenki maszkban, de azért a mésfél méteres távolság már most nem garantálható. Kérdés mi lesz a hétfő reggeli csúcsban. A beállás után 45 másodperccel indul is a busz, szinte az előző járat sarkában, ami a BKV-buszok esetében elég jó pit stop-tempó.

Az Üllői úton tempósan halad a busz az elkülönített buszsávban. A vezetőfülke mellett állva véletlenül fültanúja vagyok a diszpécser bejelentkezésének. A hang közli a sofőrökkel, hogy a Deák térnél figyelni kell, ne a 9-es busz megállójába álljanak be, hanem a sajátba. Hát igen, minden kezdet nehéz.

Az Astoria előtt a buszsáv és a bringasáv egy darabig együtt halad, ám a Rákóczi úti kereszteződésnél úgy hangolták a lámpákat, hogy a biciklik és a buszok külön menjenek át, mert úgy valószínűleg kevesebb lesz a bonyodalom. Az Astoria után jelentkezik egy kisebb galiba: a szűk buszsávban egy rollerest kell előzni, aki kényelmetlenül beszorul a busz és a padka közé – inkább gyorsan fel is hajt a járdára az első lehetőségnél.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A Nyugati téren a metrópótló buszok az aluljáró alatt, szintben keresztezik a körutat. Ez szombat reggel nem okozott problémát, de hétköznap, csúcsforgalomban biztos lesz egy kis fennakadás a körúton emiatt. A széles Váci úton, csakúgy mint az Üllői úton, rendesen tudnak hasítani a buszok a Lehel téri végállomásig.

Megnézem a stoppert: a menetidő 19 perc 12 másodperc. A metró 13 perc alatt teszi meg ezt a távolságot, tehát ideális esetben – márpedig ez a szombat délelőtt annak számít – 6-7 perccel hosszabb utazásra kell számítania annak, aki a metrópótló busszal utazik majd.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

De hogy ez biztos nem így lesz a hétköznapi forgalomban, az a visszafele úton jól látszik. A Deák tér előtt „véletlenül betéved” pár autó a buszsávba. Az egyik ki se jön belőle az Astoriáig, pedig a buszsofőr a lámpáknál jól a seggébe állva nyomasztja.

Az Astoriánál amúgy is beszűkül minden: a jobbra kanyarodó sáv miatt a buszsávot behozzák a belső sávba, aztán végül egyesül a továbbhaladó egy sávval, minden járművet egybe gyűjtve. Borítékolható a torlódás. Ahogyan egyébként szinte végig a Kiskörúton. Kerékpárosok, kerékpársávban megálló kisteherautók, belógó építkezés – ez lesz a szűk keresztmetszet.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az Üllői úton kifelé újra nyugalomban halad a busz. Az egyetlen zavart egy buszsávban tekerő bringás jelenti. Nyilván tudja, hogy szabálytalan, de nem mer bemenni egy sávval beljebb, ahol beszorulhat a 70-nel suhanó kocsik és a busz közé. A busz most könnyedén előzhet, dugóban ez nehezebb feladat lesz.

A visszafele út hasonló meneteidővel teljesül, nagyjából problémamentesnek lehet nevezni. Azonban már most látszanak azok a pontok, ahol később, főleg hétköznap a reggeli és délutáni csúcsforgalomban még baj lehet.

BKK: Nem volt fennakadás

A BKK is értékelte a metrópótlás első délelőttjét. Eszerint a cég munkatársai nem tapasztaltak fennakadásokat a metrópótlásban. A BKK szerint a közösségi közlekedést használókat nem érte váratlanul az alaposan megváltozott forgalmi rend, akit mégis, azokat a lezárt állomásoknál a BKK munkatársai segítik az eligazodásban. A közúton közlekedők is felkészültek: nem tapasztalhatók nagyobb fennakadások a fővárosi utakon, és a gépkocsitulajdonosok az újonnan bevezetett megállási, várakozási tilalmakat is betartják.

A BKK szerint is a metrópótlás nagyobb próbája az e hétvégét követő első munkanapok lesznek. A felújítás egész Budapest és a környező elővárosok közlekedésére is hatással lesz, és a szombat reggel tapasztaltaknál sokkal többeknek okoz majd kényelmetlenséget. A BKK mindent megtesz a nehéz körülmények enyhítésére, de arra kéri a Budapesten közlekedőket: készüljenek az eddiginél hosszabb utazási időre és induljanak el időben, írja a cég.

Legfrissebb budapesti híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!