Az ellenzéki pártok is megszavazzák a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

2020. november 6. – 20:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mind az öt, parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) megszavazza a rendkívüli jogrendet jövő héten, derül ki az Index cikkéből.

A döntést azzal indokolták a pártok, hogy az előterjesztés szerint most csak 90 napra szól a kormány felhatalmazása, és nem korlátlan időre, mint tavasszal. A Párbeszéd hozzátette, csak akkor fogják megszavazni, ha a kormány garanciát ad arra, hogy nem élnek vissza a rendkívüli joggal, mint azt szerintük tavasszal tették. Azt szeretnék elérni, hogy a veszélyhelyzeti rendeleteket a frakcióvezetők az Alkotmánybíróság elé vihessék, amelyekről aztán három napon belül döntene a testület.

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy az egyre meredekebben emelkedő fertőzésszámok miatt ismét rendkívüli jogrendet vezetnek be, és arra kérik a parlamentet, hogy ezt 90 nappal hosszabbítsa meg. Azért van szükség a rendkívüli jogrend bevezetésére, hogy a kormány gyors döntéseket tudjon hozni a járvány elleni védekezésben.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Tavasszal nagy vitát váltott ki ugyanez a törvény, akkor az ellenzék nem szavazta meg a parlamentben. Leginkább azzal volt problémájuk, hogy a kormány „korlátlan időre” kért felhatalmazást az Országgyűléstől a veszélyhelyzet fenntartására, ez azonban nem volt egészen pontos. Valójában a veszélyhelyzetet az Alaptörvény értelmében a kormány rendeli el és szünteti meg, ehhez nincs is szüksége a parlamentre. A Fidesz ahhoz kérte a képviselők beleegyezését, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt végig hatályosak lehessenek az egyszer kiadott rendeletek, amelyek alaphelyzetben csak 15 napra szólnának, illetve a törvénybe beletették a veszélyhelyzet határozatlan idejű meghosszabbítását is, jogtechnikailag feleslegesen.

Semjén Zsolt november 10-ére hívta össze a rendkívüli ülést, ahol az előterjesztésről döntenek. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a rendkívüli jogrendről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!