Az SZFE-s hallgatók péntek délutánig várnak választ Palkovics László minisztériumától

2020. november 5. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói csütörtökön közleményt adtak ki arról, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elfogadta a meghívásukat, így delegációjuk részt vesz a jövő szerdai egyeztetésen.

Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM) képviselőit szintén meghívták az eseményre, ám Palkovis László minisztériuma eddig még nem jelezte a részvételi szándékát, ezért most arra kérik az ITM-et, hogy pénteken, a munkaidő végéig jelezzék a részvételi szándékukat, és küldjék el a delegációjuk tagjainak névsorát.

Az SZFE hallgatói négy nappal ezelőtt hívta meg Palkovics László ágazatért felelős miniszter által összeállított minisztériumi küldöttséget tárgyalni a blokád alá vont egyetemi épületbe, a Vas utcába. Az egyeztetést jövő szerdán, reggel 10 órára tervezik, a megbeszélés alapját pedig a hallgatók követelései képeznék.

Résztvevők az SZFE Vas utcai épülete közelében az egyetem és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án – Fotó: Mónus Márton/MTI
Résztvevők az SZFE Vas utcai épülete közelében az egyetem és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án – Fotó: Mónus Márton/MTI

A hallgatók érdekképviseletét országosan összefogó szervezet (HÖOK) akkor állt ki először az SZFE-s diákok mellett, amikor az egyetem új kuratóriuma által újonnan kinevezett kancellár, Szarka Gábor előrehozta az őszi szünetet, és aznapi határidővel felszólított a hallgatókat a Vas utcai épület elhagyására, valamint elrendelte a kollégium kiüríttetését is. A HÖOK közgyűlése ezután október 23-án egy közleményt adott ki, melyben támogatták a tárgyalás létrejöttét az ITM és az SZFE hallgatói közt.

„Azért is elengedhetetlen a HÖOK részvétele egy ilyen találkozáson, mert a hallgatókat számos jogsérelem éri a modellváltásból fakadóan. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói értetlenül állnak a felsőoktatásért felelős miniszter korábbi felelősséghárító gesztusai előtt, ám remélik, az egyértelműen az oktatásuk ellehetetlenítésére és a tanulmányi félévük érvénytelenítésére irányú törekvések – mint a tantermek bezáratása, az internetelérés teljes kiiktatása az összes épületben, vagy az ösztöndíjak visszatartásának lehetősége – elhárításában számíthatnak az innovációs- és technológiai miniszter közbenjárására” – írja az SZFE hallgatóinak közleménye.

> > > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Az SZFE helyzetéről és harcáról itt írtunk bővebben, a hallgatók és az oktatók pedig itt meséltek nekünk arról, miért állnak ki az egyetem mellett:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!