Megdöbbent a háziorvos, amikor csak három adag influenzaoltást kapott

2020. november 4. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héten megkapták az első adagokat a háziorvosok abból a négykomponensű influenzaoltásból is, amelyet a 3 évnél kisebb gyermekeknek, a várandós nőknek és az egyéb rizikócsoportba tartozó betegeknek lehet adni, értesült a Telex több háziorvostól. Volt olyan háziorvos, aki megdöbbent, mert az igényelt 35 adag helyett mindössze 3 adag vakcinát kapott betegeinek.

Az 1,3 millió, háromkomponensű magyar vakcina mellett 100 ezer adag négykomponensű oltás (Vaxigrip Tetra) van az idei influenzaszezonra. A négykomponensű oltás nemcsak abban különbözik a magyar vakcinától, hogy három- helyett négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, hanem abban is, hogy csak hasított és nem teljes vírust tartalmaz, ezért kisebb eséllyel okoz lázat vagy hőemelkedést az oltás után.

Mint megírtuk: idén a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kapta meg mind a 100 ezer Vaxigrip Tetra nevű oltóanyagot, amelyet így most nem lehet sem a patikában, sem a fizetős oltóközpontokban megvenni. Az állam azért lépett közbe, hogy a véges számú készletet a valóban rászorulók kaphassák meg ingyen a háziorvosoktól. A gyártó Sanofi Zrt. maga közölte, hogy a Magyarországra szánt 100 ezer adagot ezért adták át az NNK-nak.

Ezeket az oltásokat elsősorban a 6-36 hónapos nem egészséges, kockázati csoportba tartozó kisgyermekeknek kell beadni, illetve az egyébként egészséges kisgyermekeknek is, mert nekik más oltóanyag nincs, tartalmazza az NNK ajánlása. Ezen kívül ezzel az oltóanyaggal kell oltani a várandósokat, az autóimmun betegségben szenvedő felnőtteket, a szervátültetetteket, illetve egyéb rizikócsoportba tartozó, veszélyeztetett felnőtteket.

A háziorvosoknak a kormányhivatalok népegészségügyi osztályaitól kellett igényelni az oltóanyagot. Le kellett írniuk, hány betegük szorul rá az oltóanyagra. Egy budapesti felnőtt háziorvos a Telexnek azt mondta: ő első lépésben eleve csak 3 adag négykomponensű vakcinát kért, mert három olyan betegéről tud, aki valóban a rizikócsoportba tartozik. Van köztük transzplantációra váró és egyéb súlyos betegséggel küzdő beteg is. Az orvos az igénylésnél konkrét taj-számokat adott meg és leírta, milyen betegségek miatt kéri az oltást. A háziorvos bízik benne, hogy később újabb adagok érkeznek majd.

Sokkal jobban meglepődött egy másik háziorvos, aki a 2200 fős praxisában 35 páciensének kért oltást, akik között voltak várandósok és más, súlyos betegséggel küzdők is. Az orvos meglepetésére végül ő is csak mindösszesen 3 darab Vaxigrip Tetra vakcinát kapott.

A kormányhivatal népegészségügyi osztálya arról tájékoztatta, hogy

az oltóanyag korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, a szétosztás minden háziorvos tekintetében egységesen történt.

Az orvosoknak egyébként minden pénteken jelentést kell küldeniük arról, hogy az adott héten hány adag vakcinát adtak be a Vaxigripből és a másik készítményből (3Fluart).

A korábbi években az 1,3 millió vakcina közel fele megmaradt, azt ki kellett dobni. Idén azonban kormányzati kampány indult azért, hogy mindenki oltassa be magát influenza ellen. A megnövekedett keresletet a háziorvosi praxisok egyelőre nem tudják kielégíteni, az oltásra várólisták vannak.

Egy háziorvos a Telexnek azt mondta: egyrészt most olyanok is oltást akarnak, akikkel eddig sohasem találkozott, másrészt úgy tapasztalja, hogy nem mindenkire hatnak a kormányzati ajánlások. Az orvost például meglepte, hogy nemrég egy idősotthonban csak néhány lakó kért oltást, és az egészségügyi személyzetből is csak egy ember oltatta be magát.

A kormány azt ígéri, hogy ha több oltásra lenne szükség, bizonyos mennyiséget már most be tudnának szerezni, és ha kell, akkor gyártani is tudnak újabb készleteket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!