Népegészségügy: Januárig mindenki beoltathatja magát influenza ellen

2020. november 2. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég írtuk, hogy eltérőek a tapasztalatok arról, hogy háziorvosi rendelőnként beszerezhetőek-e, és ha igen, milyen mennyiségben állnak rendelkezésre az influenza elleni oltások: a kormány az előző évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag, három vírustörzset tartalmazó magyar vakcinát (3Fluart) gyártatott le, emellett pedig az eredetileg a gyógyszertáraknak szánt 100 ezer négykomponensű oltást (Vaxigrip Tetra) is megvásárolta a Sanofitól, amelyet a 3 évesnél kisebb gyerekeknek és a várandós nőknek lehet beadni.

Múlt héten volt olyan orvos, aki a Telexnek azt mondta: a korábbi évekhez képest ötször-hatszor annyi betege kér most oltást, de nem tud mit tenni, egyelőre várólistára írja a neveket. Kádár Ferenc, XIII. kerületi házi gyermekorvos az 1,3 millió vakcináról nem tudta feltétlenül eldönteni, hogy elég lesz-e, ugyanakkor hozzátette: az egyik oldalon most biztosan nagyobb a kereslet az oltóanyag iránt, másfelől viszont a következetes maszkhasználat miatt elképzelhető, hogy az influenza jóval kevesebb embert fertőz meg, mint korábban.

Ehhez képest most a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes hétfőn az M1-nek azt mondta: januárig, az influenzaszezon magyarországi beköszöntéig, mindenkinek lesz lehetősége beoltatni magát, írja az MTI.

>>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!