Orbán Viktor szoboravató beszéde miatt nagyon kiakadt az orosz külügyi szóvivő

2020. október 30. – 08:41

frissítve

Orbán Viktor szoboravató beszéde miatt nagyon kiakadt az orosz külügyi szóvivő
Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein amerikai nagykövet felavatja id. George Bush szobrát Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Marija Zaharova szerint a magyar miniszterelnök nem tiszteli a felszabadító Vörös Hadsereget, ami tipikus magatartás egy „csatlós” államban.

Orbán Viktor október 27-én avatta fel idősebb George Bush szobrát a Szabadság téren. Az erről szóló tudósításunkban is kiemeltük, hogy Orbán Viktor milyen világosan fogalmazott a téren látható egyéb emlékművekről, azokat a német és az orosz megszállás emlékművének nevezve.

Maga a beszéd

Idézzük a beszédet, ami leiratában megtalálható a miniszterelnök honlapján:

„1849. október 6-án az itt álló kaszárnya udvarán végezték ki az első magyar miniszterelnököt. A magyarok első miniszterelnöke a megszállók kivégzőosztaga előtt fejezte be az életét. Ez világos üzenet minden utódja számára. A gyengébb felfogásúak kedvéért a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve. Ez is világos üzenet: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók vagy a szabadság mellé állsz.”

Orosz reakció

A nyilatkozat orosz megszállásra vonatkozó részét kiszúrta az orosz külügy, és szokatlanul durván kommentálta is.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a budapesti Szabadság téren tartott beszéde során az ott található emlékművet (amelyet a magyar főváros fasiszta megszállástól való felszabadításában elhunyt 80 ezer vörös katona emlékére állítottak), a szovjet megszállás emlékművének nevezte.

„Az ilyen állítások perverzek, meghazudtolják a második világháború történelmi igazságait, amelyeket a Nürnberg Törvényszék kivizsgált, és elfelejtik azt, hogy Horthy Magyarországa Hitler közeli szövetségese volt.”

Majd egyre durvábban folytatta a szóvivő:

„Hitler és Magyarország aktívan részt vett a Csehszlovákia és Jugoszlávia elleni agresszióban, és a megszállt területeken a civilek ellen tömegesen követett el bűncselekményeket. Ezen országok emberei számára békét és szabadságot hozott a Vörös Hadsereg, amely megmentette Európa népeit a barna pestistől. Jelenleg egyes államok arra vágynak, hogy torzítsák ezt a tényt, és elhallgattassák országuk kulcsszerepét, azt, hogy országukban a náci csatlósok rezsimjei uralkodtak.”

Szeret így beszélni

Marija Zaharovától nem ez az első, az európai diplomáciában szokatlan hangnemű bejegyzés, korábban Aleksandar Vučić szerb elnökről írta azt, hogy Donald Trumppal folytatott találkozója az Elemi ösztön című film egyik jelentéhez hasonlított. Trump megválasztásáról azt mondta, nem érte váratlanul, mert ha valaki tudni akarja, hogy mi lesz Amerikában, zsidókkal kell beszélgetnie, és ezt ő megtette. A Szkripal-ügyet egyszerűen csak Oroszország elleni lejárató kampánynak nevezte, de Belarusz kapcsán is igen fenyegető hangnemet ütött meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!