Túlárazások, baráti megbízások a vizes vb szervezésénél

2020. október 30. – 11:24

frissítve

Túlárazások, baráti megbízások a vizes vb szervezésénél
Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter a vizes vb gáláján – Forrás: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kiperelt iratokból az látszik, hogy túlárazott vagy szükségtelen szerződésekkel ömlött a pénz a barátokhoz. Balogh Sándor gazdasági igazgatót már körözik, szökésben van. Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter felelősségét egyelőre csak a sajtó firtatja.

Miután Demeter Márta LMP-s képviselő kiperelte a 2017-es budapesti vizes vb szervezésének szerződéseit, a G7 cikksorozatban dolgozza fel a dokumentumokat.

Az írásokat érdemes elolvasni, mert az esetekben közös, hogy a presztízsesemény miatt felülről szinte korlátlan közpénz közelébe engedett emberek milyen nyíltan, szinte csomagolás nélkül tömték ki ismerőseiket megbízásokkal, adófizetői pénzekkel.

(Ide kattintva olvashatóak legújabb cikkeink!)

A már körözés alatt álló Balogh Sándor ügyeiről már mi is számot adtunk a G7 nyomán ebben a cikkünkben. A sorozat legújabb részében arról mutat be adatokat a lap, hogy mekkora üzlet volt a közbeszerzések lebonyolítása.

Erre a feladatra is százmilliókat költött a szervezőcég. A nagyértékű közbeszerzések értékarányos szervezési díja két céghez ment alapvetően, a nagyon kevés munkavállalóval (2017-ben is átlagban 1 fő volt a létszám) dolgozó, miskolci Agilitas Kft.-hez és a Seszták Miklóshoz sok szállal kötődő Rátky és Társa Ügyvédi Irodához, amelynek névadója a miniszter egyetemi társa, és ahol a miniszter lánya is gyakornokoskodott.

A lap bemutatja, hogy a 2017 előtt és után jelentéktelen Agilitas Kft. a referenciái szerint rengeteget dolgozott Kisvárdán. A vállalat közel másfél tucat megbízást kapott közvetlenül az önkormányzattól, de emellett több ízben dolgoztak a helyi tankerületi központnak, a Várda Sportegyesületnek és a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek is.

Az ügyvédi iroda pedig akkor került igazán pozícióba, amikor Seszták miniszter lett, ezt követően pedig számos olyan megbízást kapott, amely a tárcához köthető. Rátkyék dolgoztak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek és az Antenna Hungáriának, de a devizahiteles perekben is képviselték a magyar államot. Az iroda egyik munkatársa az MVM azon svájci cégében is szerepet kapott, amelyik nagy titokban egy szlovák lakótelepre bejegyzett panamai hátterű cégtől rendelt milliárdokért zavaros informatikai szolgáltatást.

A vizes vb és az említett MVM-eset közös jellemzője, hogy a hazai közpénzeket érintő gyakori kedvezményezetti sűrűsödésekhez vagy más zavaros ügyekhez képest ezek az esetek szokatlanul kendőzetlen, primitív módszerekre utalnak. Kérdés, hogy a hatóság feltárja-e őket, talán Balogh Sándor elfogása ebben majd előrelépést jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!