Emmi: Az ellenzék és a sajtó hibája, hogy az orvosok háromnegyede nem kér az új szolgálati törvényből

2020. október 28. – 18:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék és a sajtó hibája, hogy az orvostársadalom háromnegyede elutasítja az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt.

- így reagált az ATV-nek az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Orvosi Kamara általunk is ismertetett felmérésére, melyben három nap alatt 7739 kamarai tag nyilvánított véleményt egyebek mellett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről. A felmérés alapján a magyar orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalékuk pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is.

Az orvostársadalom a valóban kiemelkedő léptékű béremeléssel egybekötött szigorítások miatt utasítja el a törvényt. Eszerint ugyanis az orvosok csak engedéllyel vállalhatnának másodállást magánklinikákon, és kétszer egy évre másik kórházba, sőt másik városba is vezényelhetnék őket.

Az Emmi azonban arra hivatkozik, hogy „A Magyar Orvosi Kamara javaslatát fogadta el a Kormány”, miközben ahogy arról írtunk, a MOK a béremelésben állapodott meg a kormánnyal, a feltételről a szervezet is csak a törvényjavaslat nyilvánosságra kerülésével értesült. A minisztérium az elégedetlenség felelőseit is megnevezte:

Az orvostársadalom egy részének bizonytalansága abból fakad, hogy az ellenzék és egyes médiumok tudatosan félremagyarázták a törvényt. A Kormány, ahogy a törvény előkészítése során egyeztetett a MOK-kal, úgy a végrehajtási rendeletek kidolgozása során is egyeztetni fog. Nem tartunk attól, hogy orvosok tömegesen hagynák el a pályát.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass