Magyarországon is van, aki kétszer kapta el a koronavírust

2020. október 26. – 12:20

frissítve

Magyarországon is van, aki kétszer kapta el a koronavírust

Másolás

Vágólapra másolva

„Drámai a helyzet több európai országban, Magyarországon is meredeken emelkedő szakaszban van a járvány második hulláma” – összegezte az elmúlt napok statisztikáit az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Elmondta, hogy az elmúlt 20 órában 2316 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 61 563-ra nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 43 600 főre emelkedett, és jelenleg 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen.

„Láthatjuk, hogy a fertőzöttek számával sajnos ezek a számok is növekednek. A krónikus betegeinken kívül az idősekre vigyázunk rendkívüli mértékben, és ezt ne feledjük el otthon sem.”

Müller ezúttal az egyéni felelősség szerepét hangsúlyozta. „Ez a járvány zajlik, folyamatosan jelen van az egész világban, ráadásul emelkedő szakaszban van. Óriási a felelősségünk abban, hogy ezt a folyamatot lassítsuk.” Felhívta a figyelmet arra, hogy október 23. óta a sportrendezvényeken, a gyűléseken is kötelező maszkot viselni. „Ez a szabály azért született meg, mert ezeken a rendezvényeken nem lehet megtartani a másfél métert” – mondta.

Zajlik az őszi szünet, a diákok otthon vannak, de ha lehet, semmiképpen ne csoportosuljanak, ne találkozzanak, kérte az országos tisztifőorvos. Hozzátette, hogy jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, az iskolákban pedig zajlanak a fertőtlenítő nagytakarítások.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ma is összegezte az elmúlt hétvége rendőrségi statisztikáját. Ez alapján

  • 277 rendőri intézkedés történt, 33 személyt figyelmeztettek, mert nem vagy rosszul használta a maszkot.
  • Több vidéki nagyvárosban ellenőrizték a maszkviselés betartását az üzletekben. Az ellenőrzés során 246 intézkedés történt, 11 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 38 esetben szabálysértési feljelentést tettek.
  • Ellenőrizték a vendéglátóhelyeket is: 4 hely helyszíni bírságot kapott, 11 hely ellen pedig feljelentést tettek.
  • Jelenleg 28 070 személy van hatósági házi karanténban, de közülük csak 1174-en használják a rendőrség erre kifejlesztett applikációját.

Tudják, hány pedagógus kapta el a koronavírust, de nem árulják el

Az újságírók kiválogatott kérdéseit Gál Kristóf, az ORFK szóvivője olvasta fel, melyekre Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszolt.

  • Közel egymillió PCR-tesztet végeztek el a járvány kezdete óta. Bevezették az antigénalapú gyorsteszteket is, amelyek gyors diagnosztikára adnak lehetőséget. A WHO a járvány dinamikájához igazodva határozza meg javaslatait. „Magyarországon elegendő tesztet végzünk” – hangsúlyozta Müller Cecília. (M1)
  • A Klebelsberg Központ (Klik) nyilvánvalóan nem minősül adatgazdának és adatkezelőnek abban a kérdésben, hogy hány pedagógus fertőződött meg, reagált az országos tisztifőorvos arra, miért nem hozza nyilvánosságra a Klik ezeket az számokat. A személyes adatokon túl az érzékeny adatok kizárólag annak a kezelésében vannak, aki a jogszabály szerint adatgazdának és adatkezelőnek minősül. Ez a Népegészségügyi Hatóság. Ez nem jelenti azt, hogy egy-egy intézményben ne tudná az igazgató, hogy hány pedagógus érintett. Az információ rendelkezésre áll, de azt a jogszabály határozza meg, hogy ennek az információnak, mely hatóság az adatgazdája.
  • Néhány esetben vannak olyan személyek, akik a tavaszi hullámban is érintettek voltak, és megint megfertőződtek. (Magyar Nemzet)
  • Jelenleg tizenegy 14 éven aluli gyermeket ápolnak Covid-kórházakban. Egyikük sincs lélegeztetőgépen, inkább az alapbetegségük miatt vannak az egészségügyi intézményben. (Magyar Nemzet)
  • Arra a kérdésre, hogy Magyarországon is bevezethetik-e az utcai maszkviselést az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy ezt jelenleg is javasolják, főként ott, ahol a másfél méteres távolság nem tartható be. (Békés Megyei Hírlap)
  • A jelenlegi járványügyi szabályok szigorú betartása elegendő, azokat viszont nagyon komolyan kell venni mindenkinek. A maszkviselés, a rendszeres szappanos kézmosás és a fertőtlenítés továbbra is aranyszabály. Nem kizárt, hogy további óvintézkedés bevezetésre kerül, amennyiben ez szükséges (InfoStart, RTL Klub)
  • Az akut ellátást mindenkinek meg kell kapnia. Speciális ellátású intézményeket is kijelöltek, ezek is rendelkezésre állnak, felkészültek az igazoltan fertőzött betegek ellátására is. (Békéscsabai Hírközpont)
  • Akinek bármilyen megbetegedése van, az halottak napján se menjen sehova. (RTL Klub)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!