Szerencs független polgármestere nyíltan beszél arról, hogy Kádár-kori urambátyám-rendszer van, és jóban kell lenni az állami elvtársakkal, különben nincs pénz

2020. október 24. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A helyi tévében készült egy interjú Szerencs ex-fideszes, jelenleg független polgármesterével, Nyiri Tiborral (Facebookon ide kattintva nézhető meg, 24. percnél kezdődik ez a rész). A 444 írta meg, hogy mi hangzott el az adásban: a polgármestertől a riporter megkérdezte – nem ilyen szavakkal persze – , hogy ha ő egykor összeveszett a Fidesszel, akkor most mégis miért támogatta Koncz Zsófiát az időközi parlamentiképviselő-választáson.

Nyiri erre azt felelte, hogy mindenki tudja, hogy ő fideszesként volt alpolgármester, és Koncz Ferenccel, a választókerület elhunyt fideszes képviselőjével volt egy nézeteltérése. De ő ettől még keresztény-jobboldali gondolkodású ember. Ám mivel Fidesz-tag, és az akkori helyi vezető úgy döntött, hogy nem lehet fideszes jelölt, ő ezért független jelöltként indult. De ettől még ő jobboldali, csak nem volt a Fideszben már helye. Azt is mondta, hogy Koncz Zsófia megkereste őt, hogy működjenek együtt a városért, ő pedig nem a személyes sértettségét tolta előre.

Na, de a bevezetés után jön a lényeg (az élőbeszéd pongyolaságaival együtt):

„Engem Szerencs város polgárai azért küldtek oda, hogy a városnak a szempontjai, a városnak a boldogulása legyen az első. (…) Ha tetszik, ha nem, jelen pillanatban 2022-ig Fidesz-kormány van, aki pályázatok, 20 pályázat, hetente 3-4 levél érkezik a minisztériumból, amit ügyintézni kell. Na most tudjuk, hogy ha nincs meg a kapcsolat a minisztériumokkal, a megyei kincstárral, nem sorolom, mert több szinten ellenőrzik a pályázatokat, akkor késik a boldogulás.”

Nyiri ezután arról beszél, hogy telefonon egy miniszterhelyettesnek a kollégájával beszélt, és intézett el egy egy éve beragadt pályázatot.

„22-ig ez a kormány és ez a hatalom fog fennállni, akinek egy polgármesterrel ha nem együttműködni, akkor duzzoghat a sarokban, és akkor nem haladnak az ügyek, mert egyszerűen másként nem működik ez a rendszer. Éltem a Kádár-rendszerben, akkor is úgy működött az urambátyám kijárás, akinek jó kapcsolatai voltak Bodnár elvtárssal és mondjuk fölfelé, annak volt út, annak jutott ez is, meg az is.”

„Én úgy gondolom, hogy a szerencsi embernek nem az én identitásomat kell nézni, hanem azt, hogy a város haladjon előre, legyen út, legyen pénz, legyen támogatás, legyen pályázat. (…) Így lett az, hogy a 42 települési polgármester közül, ha jól tudom, 38 támogatta ugyanilyen formában, mint én, mert ez a világ ez így működik.”

Nyiri egyébként 2019-ben 64 százalékkal lett polgármester, fideszes ellenfele 30 százalék alatt maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!