Súlyos bűn a lombikprogram a püspöki kar vezetője szerint

Legfontosabb

2020. október 17. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Leállíttatná a lombikprogramot a püspöki kar vezetője. Veres András szerint súlyos bűnöket követünk el a „számára fájdalmasan virágzó” gyakorlattal.

Kiiktatná a gyakorlatból a lombikbébiprogramot Veres András – derült ki a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

„Elindult ugyan egy változás, de virágzik a számomra még mindig nagyon fájdalmas lombikprogram. Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele!” – nyilatkozta a magyar püspöki kar vezetője, aki szerint „vannak a keresztény hit alapján is támogatható gyakorlatok, amelyek bizonyítottan hatékonyak – és nem jár velük a megfogant életek elpusztítása, mint a lombikprogrammal.” Veres már korábban is felszólalt a program ellen, arra hivatkozva, hogy a megtermékenyített petesejtek egy részét lefagyasztják vagy elpusztítják, miután az anya méhében sikeresen megtapadt az egyik megtermékenyített petesejt.

Veres az abortuszról is beszélt, kijelentve, hogy lehetővé kell tenni, hogy az orvosok lelkiismereti okokból elutasíthassák egy ilyen beavatkozás elvégzését. Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy ne az abortusz legyen az egyetlen alternatíva az anyák számára, akik nem kapnak kellő segítséget.

Fontos az örökbefogadás megkönnyítése is – igaz, az egyedülállók és az élettársi kapcsolatban lévők számára épp a közelmúltban nehezítették meg ezt, miután Kásler Miklós, az EMMI minisztere arról rendelkezett, hogy előbb kizárólag házastársakat lehet számításba venni és ha országosan egyetlen házastárs sem adoptálná a gyereket, akkor jöhet számításba a többi örökbefogadásra jelentkező – emlékeztetett a 444.hu.

A miniszteri utasításról és annak várható következményeiről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Eddig is jellemzően a házastársak élveztek elsőbbséget, de az elbíráláskor egyéni esetekben erről eltérően is dönthettek a szakemberek. Vannak esetek, amikor kifejezetten az egyedülálló nőt javasolnának, például, amikor a gyerek szexuális abúzus áldozata volt, így tart a felnőtt férfiaktól.

Veres sajnálkozott afelett, hogy a járvány miatt csökkent a templomba járók száma. Ezért fontosnak tartja, hogy az egyház az interneten is megpróbálja elérni a híveket, ám „Szomorúsággal kell megállapítanunk azt is, hogy néhány paptestvérből ez a helyzet furcsa magatartást váltott ki, nem vennénk szívesen, ha a következő időben megismétlődne ez” – mondta, vélhetően Hodász Andrásra utalva. „Készültek olyan online tartalmak is, amelyek nem hitre serkentettek, inkább kifigurázásává váltak a vallásosságnak és az imádságos összeszedettségnek.” Attól azonban tartózkodott, hogy a megnevezze a papot, aki a közelmúltban váratlanul leállította a Papifrankó nevű Youtube-csatornáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!