Nehezebben fogadhatnak örökbe gyereket a nem házasságban élők

2020. október 9. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rendeletmódosítás megnehezítheti, hogy a jövőben a nem házasságban élők gyereket fogadhassanak örökbe, írja a HVG.

Az eddigi jogszabály szerint ha a gyermekvédelem talál a „gyermek számára olyan örökbe fogadni szándékozó személyt, akivel a rendelkezésre álló adatok, információk alapján várhatóan megfelelő szülő-gyermek kapcsolat alakulhat ki, akkor dönt a személyes kapcsolat felvételének lehetőségéről, és erről értesíti az örökbe fogadni szándékozó személyt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt a módosítást tette a szövegébe, hogy ha az örökbe fogadni szándékozók között nincs a gyermek számára megfelelő örökbe fogadni szándékozó házaspár, akkor a helyi szakszolgálat 5 munkanapon belül értesíti az országos örökbefogadást elősegítő szervet, ”hogy a gyermek házaspár általi örökbefogadását más szakszolgálat illetékességébe tartozó, örökbe fogadni szándékozó házaspárok közvetítésével segítse elő.„ Ha ez az országos keresés is eredménytelen, csak akkor lehet szó arról, hogy egyedülálló legyen az örökbefogadó, ”feltéve, hogy az a gyermek érdekében áll„. A nem házas párokat is egyedülállóként kezeli a jogszabály, hiába élnek együtt.

A Polgári törvénykönyv szerint az a megfelelő életkorú személy fogadhat örökbe gyereket, aki ”személyisége, körülményei alapján alkalmas„ erre. De a Ptk. most is hozzáteszi, hogy ”A kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élő örökbefogadók általi örökbefogadást engedélyezi.„ A miniszter most az ”elsősorban” szót értelmezte az új rendelettel, amely hátrébb sorolja a gyerekre vágyó, de nem házasságban élő párokat, és egyedülállókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!