Fürjes Balázs: A kormány és a főváros párbeszéde kutya kötelesség

2020. október 16. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ígéretesen alakul a párbeszéd Fürjes Balázs és Karácsony Gergely között. Igaz a fővárosi eladósodás és a biciklisáv kérdését másképpen látják a felek.

A mindenkori kormánynak támogatnia kell Budapestet, de az is igaz, hogy nem gyámkodhat felette – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Kossuth rádióban.

(Ide kattintva érhetők el további friss cikkeink a hírek szerelmeseinek.)

A kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre, vagyis ellentétesen értékelték a találkozót. Kapcsolódó elemzésünket itt olvashatja.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, Magyarországon két szereplőnek feladata Budapest építése: a mindenkori kormánynak és a mindenkori városvezetésnek, és nekik kutya kötelességük párbeszédet folytatni, valamint keresni az együttműködés lehetőségét.

„Az a budapestiek érdeke, hogy ha vannak is politikai különbözőségeink, a vitákat folytassuk le, bátran vállaljuk fel. Az, hogy vannak vitáink, még nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással” – hangsúlyozta.

Hozzátette, a csütörtöki ülésen a kormánynak több, a fővárost támogató javaslata volt, ugyanakkor azt is világossá tették, hogy nem tudnak adóemelési, megszorító vagy Budapest eladósodottságát növelő javaslatokat támogatni. Kiemelte: a Demszky-féle városvezetés egyszer már adósságcsapdába vitte Budapestet, és a kormánynak 375 milliárd forint adósságot kellett átvállalnia 2010 után – ez még egyszer nem fordulhat elő.

Fürjes Balázs szerint szóba került a Biodóm, a Gellért-hegyi sikló, a pesti rakpart teljes megújítása és a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítása. Ugyanakkor az is a budapestiek érdeke lenne az államtitkár szerint, hogy a Nagykörúton, főleg most, a rossz idő beköszöntével, megszűnjön a biciklisáv, de ezt a javaslatot a főváros nem fogadta el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!