Bagdy Emőke bármely könyv ledarálásától elhatárolódik

2020. október 16. – 21:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki Bagdy Emőke, miután már több mint 1200 pszichológus tiltakozott a Meseország mindenkié című könyv megjelenése után tett nyilatkozata ellen. Bagdy pár hete arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az „3-5 éves kor között, tehát óvodáskor között kapja meg a gyermek azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik, hogy a biológiai nemével azonos társadalmi nemben vállalja, hogy hová, azaz melyik nemhez tartozik”.

Szerinte a gyereket is toleranciára kell nevelni, viszont ezt nem óvodáskorban kell megtenni, „mert ebben a korban a saját nemi identitás rögzítése a feladat, hogy a gyerekből egy harmonikus és kiegyensúlyozott felnőtt váljon, aki képes lesz majd elfogadni más ember devianciáit.”

 Bagdy Emőke szakpszichológus budapesti rendelőjében 2013. szeptember 25-én.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Bagdy Emőke szakpszichológus budapesti rendelőjében 2013. szeptember 25-én.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Miután többen is támadták az ismert pszichológus kijelentéseit, közleményt adott ki Facebook-oldalán. Azt írja,
„1. a szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról.
2. Válaszomban szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.
3. Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom.
4. Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával.
5. A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan.”

Hozzáteszi, a továbbiakban nem kíván ebben a témában nyilatkozni, „csakis szakmai fórumokon, kollégákkal történő munkában leszek nyitott érdemi megbeszélésre.”

Már több mint 1200 pszichológus írta alá azt a közös állásfoglalást, amely szerint Bagdy nyilatkozata és más hasonló megnyilvánulások szakmaiatlan, és „a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása.”

Szerintük nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. „A pszichológia kutatási eredményeire támaszkodva feltételezhetjük, hogy mind a könyvben megjelenő csoport tagjaira, mind a többségi társadalomhoz tartozó gyerekekre gyakorolt hatásán keresztül, a könyv megjelenése hozzásegíthet egy elfogadóbb, békésebb és egyenlőbb társadalomhoz, hogy egyszer ne csak meseország lehessen mindenkié.”

A Meseország mindenkié a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában jelent meg, és miután Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa egy sajtótájékoztatón ledarálta a könyv egy példányát, sokak számára homoszexuális propagandaként híresült el. Dúró akciójára több magyar híresség is reagált, de szót emelt a könyvdarálás ellen a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is. A mesekönyv iránt ezután annyian kezdtek el érdeklődni, hogy rögtön a sikerlista élére került.

Nemrég leültünk beszélgetni a könyv szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral, és két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel, videónkat erről itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!