Áradnak az észak-magyarországi folyók a több napja tartó esőzéstől

2020. október 14. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A folyamatos esőzések miatt több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki, írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai közleménye. A szerda reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 milliméter volt, a Hernádén 20-75 milliméter között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28-36 millimétert mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területeken hullott ennél több, 45-75 milliméter.

A ciklon még további esőket okoz (a magasabb 1000 méter fölötti hegyvidéken havazást), főleg a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további jelentős, 10-25 milliméter csapadékkal. Bár a Sajó teljes vízgyűjtőjén gyengült az esőzés intenzitása, a vízállások a felső szakaszokon is magasak és a szerdai újabb csapadék miatt hosszabban elnyúló magas vízszintekre lehet számítani.

Sajópüspökinél a vízszint kedden a késő esti órákban meghaladta a másodfokú készültségi szintet jelentő 300 centimétert, a szerda reggel 8 órai érték már 353 centiméter volt. Az előrejelzések szerint a tetőzés szerdán, a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízszinttel várható. A sajószentpéteri tetőzésre csütörtökön számítanak harmadfokú szint körül. Felsőzsolcánál a tetőzés várhatóan nem éri el a harmadfokú szintet.

A Hernádon Hidasnémetinél eddig aránylag lassú volt a vízszintemelkedés üteme, de a délelőtti órákban az áradás sebessége jelentősen nőtt. A tetőzés Hidasnémetinél csütörtökön az esti-éjszakai órákban, Gesztelynél pedig szombaton este vagy vasárnap hajnalban várható, mindkét helyen a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással. A Sajó és a Hernád esetében az árhullám várható tartósságát az előrejelzett csapadék jelentősen befolyásolhatja. A Bódva vízgyűjtőjén kedd délután lényegesen kevesebb eső esett a vártnál, így a tetőzési szint is alacsonyabban alakul.

A nagy mennyiségű csapadék miatt a nagyobb folyókon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a következő hat napban nem kell számítani. Az Ipolyon a jelzettnél lényegesen több csapadék hullott, így a vízállások is magasabban alakulnak: Ipolytarnócnál a tetőzés csak kevesebb, mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől, itt a tetőzés szerdán várható. (MTI)

Utakat zártak le Borsodban

A Sajó áradása és vízátfolyás miatt több utat lezártak a forgalom elől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel szerdán.

  • A 3-as számú főút Bükkábrány és Vatta közötti szakaszát részlegesen le kellett zárni vízátfolyás miatt, a 3,5 tonna alatti járműveket az M3-as és M30-as autópályák felé terelik.
  • A Sajó áradása miatt a Putnok-Borsodbóta összekötő utat is lezárták Putnok és Sajóvelezd között egy csaknem 1,5 kilométeres szakaszon. Kerülni Vadna felé lehet. A Sajó magas vízállása miatt a Muhi és Köröm közötti komp sem üzemel.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!