Már 14 centi hó esett a Kékestetőn

2020. október 14. – 07:14

frissítve

Már 14 centi hó esett a Kékestetőn

Másolás

Vágólapra másolva

Az előrejelzéseknek megfelelően havazás váltotta az esőt az Északi-középhegység csúcsain, kifehéredett többek között Kékestető, Bánkút, Mátraszentistván, Galyatető, illetve Nagy-Hideg-hegy is – írja az Időkép, amelynek csapata hajnalban ezért el is indult a Kékestető felé. Az Időkép munkatársai ugyanakkor nem jutottak fel a csúcsra, útjukat állta egy kidőlt fa.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Frissítés 11:40-kor: Az OMSZ a Facebook-oldalán azt írja, a Kékestetőn 14 centi hó esett. Mint írják, a Kékestetőn hajnalban csökkent a hőmérséklet 0 Celsius-fok alá, azóta változó intenzitással havazik, és hasonló a helyzet az Északi-középhegység más 900 méter körüli vagy a feletti csúcsain is. Ugyanakkor azt kérik, senki ne akarja megnézni az év első havát a Kékesen, mivel a hírek szerint fák dőltek a Mátraházától felfelé vezető útra. A jelentős mennyiségű csapadék és az erős szél mellett ennek további oka, hogy a fákon még fent volt a lombkorona is, így a vizes, tapadó hó jelentette pluszsúlyt nem bírják a fák.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap jelezte, hogy északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet éjszaka és szerdán napközben. Bár az őszi havazás korainak tűnhet, az OMSZ már tegnap előre felhívta az emberek figyelmét a Facebookon arra, hogy ez teljesen természetes.

A mai előrejelzés szerint az ország északi harmadában marad a korábbi napokhoz hasonló, túlnyomóan borult, több helyen esős idő 10 fok körüli, vagy az alatti hőmérséklettel. Délebbre viszont hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és a csúcshőmérséklet is magasabban lesz, általában 12 és 17 fok között alakul majd.

(Borítókép: A havas Galyatető – Fotó: Olvasónk, Dávid / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!