Északon akár hó eshet kedden éjjel és szerdán

2020. október 13. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet éjszaka és szerdán napközben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A bejegyzés szerint a térség időjárását alakító mediterrán ciklon, miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen megjelennek a mínuszok. Emiatt Magyarországon az északi hegycsúcsokon éjszaka és szerdán napközben hó eshet eső helyett. (Vagy ahogy az OMSZ fogalmaz: halmazállapot-változásra van esély!!) Erre legnagyobb sansz az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain van, de éjszaka esetleg a Bakonyban is megjelenhet egy-egy hópehely – tették hozzá.

Forrás: OMSZ Facebook
Forrás: OMSZ Facebook

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható előrejelzés szerint kedden késő estére 5-10 Celsius-fok közé hűl le a levegő. Szerdán dél felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de az északi országrészben továbbra is borult marad az ég, és egyre inkább csak arrafelé lehet esőre, záporra számítani. A magasabban fekvő tájakon néhol havas eső sem kizárt.

A szél szerdán többfelé megerősödik, a Balaton és a Bakony térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7 fok között alakul, délnyugaton helyenként talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 12-17, az északi harmadban 7-11 fok között alakul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!