Vidnyánszky: A diákok akciója kifulladni látszik

2020. október 13. – 17:18

frissítve

Vidnyánszky: A diákok akciója kifulladni látszik
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Semjén Zsolt törvényjavaslata nyomán alapítványi kezelésbe adott Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi kuratóriumát vezető Vidnyánszky Attila szerint az SZFE diákjainak egy agresszív, kisebbségben lévő csoportja tartja jogszerűtlenül megszállva az épületet, pedig – állítja a Nemzeti Színház igazgatója – az egyetem ötven alkalmazottja jelezte, készen állnak arra, hogy a kuratórium által kinevezett kancellárral, a Honvédelmi Minisztériumból átigazolt Szarka Gáborral közösen dolgozzanak.

Vidnyánszky Attila a Spirit FM-en mondta el, szerinte hogyan áll a helyzet a SZFE-ben zajló tiltakozással:

35-40 diák adja a keménymagot, akik a tiltakozó tanköztársaságot működtetik, de a többség valami miatt nem mer beszélni. „Elég agresszív az a kisebbség, nehezen tud megszólalni a többség, erről is információink vannak. Ugyanakkor nem azon koreográfia mentén történik minden, ahogy eltervezték” – mondta Vidnyánszky, aki szerint a tiltakozás „kifulladni látszik”, különben is borzalmasak ott az állapotok, ömlik ki a dohányfüst az épületből, a környéken lakók is panaszkodnak a Vas utcában. Szerinte tehát hamarosan helyre áll a rend, ahogyan erről közleményt is kiadott az SZFE új vezetése.

A konfliktus lényegéről olvassa el keretes írásunkat.

A tiltakozás miatt a kuratórium már korábban felvetette, hogy más helyen folytatják az oktatást – miután a diákok nem engedték be az alapítvány kuratóriuma által kancellárnak kinevezett Szarka Gábort – ezúttal Vidnyánszky már azt is hozzátette, hogy egyébként is gondolkodtak az átalakításra váró Vas utcai épület pótlásában.

Szerinte a szakmai munka is megkezdhető lenne, mert az egyetem ötven alkalmazottja kész lenne együttműködni a kancellárral – írta az ATV.hu az interjú nyomán. Szarka egyébként kedden minden együttműködést megtiltott a tanköztársasággal az egyetem alkalmazottainak, jelezve, hogy ha nem így tesznek, annak munkajogi következményei lesznek.

Október elseje óta a tanárok 60 százaléka sztrájkba kezdett, ehhez csatlakozott több külsős oktató is, az SZFE szenátusa is lemondott, tiltakozva az egyetem függetlenségének megszüntetése ellen.

Vidnyánszky szerint a jelenlegi kuratóriumban egészséges szakmai vita folyik. Az általa vezetett kuratórium tagja Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Világi Oszkár, a SLOVNAFT igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező. Ebbe a kuratóriumba senki nem került be az egyetem által javasolt személyek közül, ugyanakkor Vidnyánszky szerint ő kész a párbeszédre, ideje lenne szakmai síkra terelni a vitát, amire szerinte Káel Csaba is kísérletet tett. A Nemzeti Filmintézet, valamint a MÜPA igazgatója azonban saját maga állt el a az oktatókkal tervezett megbeszéléstől, mert azon részt vettek volna a diákok képviselői is. Vidnyánszky szerint Káel helyesen döntött, mert lehet ugyan „olyan találkozót szervezni, ahol a diákok ott vannak, de az egy másik találkozó.”

Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta, az Országgyűlés pedig július 3-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel 2020. szeptember 1-jétől az állami fenntartású Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartás alá kerül. Július végén az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának elnökének az intézményt többször bíráló Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Az új rendszerben az alapítvány, élén a kuratórium dönt az egyetem minden fontos ügyéről, az ő kezükbe került ugyanis a vagyon, az ingatlanok és a főbb döntési körök. A kormány minderről hivatalosan azt kommunikálja, a modellváltás célja, hogy az intézmény szabadabban működjön, hatékonyabb legyen az oktatás, és főképp, hogy az egyetem tulajdonosa már nem az állam lesz, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány, amivel minden eddiginél függetlenebbek lehetnek.

Az ötfős kuratórium augusztus végén benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, hetek óta demonstrálnak, és az egyetem két épületét is szimbolikusan elfoglalták. Több oktatási intézmény, magyar és hollywoodi híresség állt ki mellettük.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium közben Vonderviszt Lajos helyére Szarka Gábor lövész ezredest, Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter volt kabinetfőnökét nevezte ki kancellárnak. Majd pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül két új rektorhelyettest is, Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Őket azonban az egyetem diákjai nem ismerik el, az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be, így az új kancellár sem mehetett be. Szarka Gábor október 2-án azt ígérte, hogy a hallgatók barikádját nem fogják erőszakkal felszámolni.

Október elsején az egyetem oktatóinak 60 százaléka sztrájkba kezdett, amihez számtalan külső munkavállalójuk is csatlakozott. A sztrájkoló tanárok reggelente bemennek az egyetemre, de tanítás helyett fórumokat tartanak, beszélgetnek a diákokkal. Követeléseik között szerepel többek között, hogy garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát; állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit; és az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a megduplázza a Színház- és Filmművészeti Egyetem költségvetését, így jövőre 3 milliárd forintból gazdálkodhat az intézmény. A diákok erre úgy reagáltak, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

(Borítókép: Hallgatók állnak sorfalat az SZFE Vas utcai épületénél 2020. október 8-án reggel, hogy megakadályozzák az újonnan kinevezett kancellár, Szarka Gábor bejutását az intézménybe)

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!