Szijjártó szerint nem befolyásolja a magyar-cseh viszonyt a Jourová-ügy

2020. október 10. – 15:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar demokráciát illiberalis (illiberal) helyett betegnek (illnek) minősíteni megengedhetetlen, sértő megjegyzés, Brüsszel nem adta meg a kellő tiszteletet Magyarországnak – véli a külügyminiszter, de amúgy éljen a megbonthatatlan magyar-cseh barátság.

Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh alelnöke a német Spiegelnek adott interjújában kritizálta a magyar demokráciát, a sajtószabadságot, úgy fogalmazott, hogy a magyar demokrácia nem illiberális, hanem beteg. Angolul ez egy kicsit frappánsabban hangzik, mert az illiberal és az ill (beteg) szavak adnak némi játékot e kritikus gondolatnak.

A magyar kormányzat azonban semmiképpen sem fogadta kedélyesen Jourová szójátékát, a cseh politikus hirtelen amolyan első számú közellenség lett a retorikában (talán az elmúlt napokban még Soros Györgyöt is letaszította a public enemy number one szerepéből).

Jourovát azóta támadja élesen a magyar kormány, hogy szeptember végén kijött az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, amely szerint Magyarországon több területen is aggasztó a helyzet. Ilyen például az igazságszolgáltatási reform hiánya, a független sajtó kormányzati támadása, vagy a korrupciós ügyek nem megfelelő feltárása.

A magyar gyakorlat az ilyen kritikák esetén nem az, hogy megpróbálunk a kifogásolt pontokon javítani, hanem rendre nemtelen, valamilyen rejtélyes okból Magyarországot öncélúan kipécéző gyakorlatnak fogjuk fel a kritikákat.

Szijjártó Péter most a cseh LIdové Noviny konzervatív lapnak adott interjút, nevezetesen a szlovákiai magyar főszerkesztőnek, Léko Istvánnak.

„Szeretném leszögezni, hogy Vera Jourová nyilatkozatát az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozatának tekintjük. Vera Jourovát tehát nem azonosítjuk sem a Cseh Köztársasággal, sem a cseh kormánnyal”

– jelentette ki Szijjártó Péter.

„A mi kitűnő kétoldalú kapcsolatainkat ez az ügy semmilyen mértékben és semmi módon nem befolyásolja”

– folytatta a magyar diplomácia vezetője.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország ezeréves államisággal rendelkezik, és úgy vélte: a politikai támadásokkal Brüsszel megpróbálja büntetni Magyarországot az illegális migráció kérdésében elfoglalt álláspontja miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!